Suzan Vojcicki, bivša izvršna direktorka Jutjuba i dugogodišnja izvršna direktorka Gugla, umrla je u 56

Suzan Vojcicki, bivša izvršna direktorka Jutjuba i dugogodišnja izvršna direktorka Gugla, umrla je u 56

Pionirska tehnološka direktorka Suzan Vojcicki, koja je igrala ključnu ulogu u stvaranju Gugla i bila izvršna direktorka Jutjuba, preminula je u 56. godini života, potvrdio je njen suprug. Vojcicki je bila istaknuta figura u tehnološkoj industriji, posebno po tome što je bila jedna od retkih žena na visokim rukovodećim pozicijama.

Saradnja Suzan Vojcicki sa suosnivačima Gugla, Larijem Pejdžom i Sergejem Brinom, započela je rano, a njena uloga u razvoju pretraživača i kasnije uvođenje Gugla na tržište oglašavanja ključna je za razvoj kompanije. Nakon što je Google kupio YouTube 2006. godine, Vojcicki je postala izvršni direktor YouTube-a i odigrala važnu ulogu u širenju kompanije i uspostavljanju njene prisutnosti na globalnom nivou.

Osim toga, Vojcicki je bila poznata po svojoj saradnji sa drugim liderima u tehnološkoj industriji, kao što je Šeril Sandberg, bivša izvršna direktorica Facebook-a. Sandberg je istakla da je Vojcicki bila ključna figura u njenom profesionalnom razvoju i da je bila osoba od poverenja na početku njenog puta u tehnološkoj industriji.

Nakon dugogodišnje borbe sa rakom pluća nemalih ćelija, Suzan Vojcicki je preminula, ostavljajući iza sebe supruga i petoro dece. Detalji o njenom preminuću nisu odmah objavljeni, a vest o njenom odlasku potresla je mnoge koji su je poznavali i poštovali.