Demonstranti se povukli sa pruge na železničkoj stanici Novi Beograd nakon intervencije policije, dve osobe uhapšene

Demonstranti se povukli sa pruge na železničkoj stanici Novi Beograd nakon intervencije policije, dve osobe uhapšene

U subotu uveče, demonstranti koji su blokirali železničku prugu na stanici Novi Beograd tokom protesta protiv najave iskopavanja litijuma, jutros su se povukli sa pruge nakon dolaska policije, izveštava Tanjug.

Jutros je na železničkoj stanici Novi Beograd bilo oko 50-ak demonstranata koji su postavili šatore i transparente. Nakon što je policijska brigada stigla na mesto događaja, demonstranti su se povukli ka okolnim ulicama, dok je manja grupa ljudi ostala na parkingu i neki su spavali u automobilima. Dve osobe su uhapšene zbog odbijanja da napuste stanicu, među njima i aktivista Ivan Bjelić.

Protesti protiv iskopavanja litijuma, koje organizuje kompanija Rio Tinto, počeli su na Terazijama pre 19 sati, gde su se okupljenima obratili glumica Jelena Stupljanin, Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“, pesnikinja Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Bojković i naučni savetnik Instituta za hemiju životne sredine Dragana Đorđević. Demonstranti su se potom uputili ka mostu Gazela i blokirali železničke stanice „Novi Beograd“ i „Prokop“.

Organizatori protesta zahtevaju donošenje zakona o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji. Zlatko Kokanović je izjavio da će blokade trajati dok se ovaj zahtev ne ispuni.

U međuvremenu, održan je sastanak u Predsedništvu Srbije na kojem je predsednik Aleksandar Vučić sa saradnicima razmatrao situaciju i moguće korake. Saobraćaj u centru grada je uspostavljen, a saobraćaj na autoputu kod mosta Gazela je odblokiran.