Vraćanje radnika u kancelariju možda ih neće učiniti produktivnijima

Vraćanje radnika u kancelariju možda ih neće učiniti produktivnijima

Premijer Novog Južnog Velsa, Kris Mins, nedavno je najavio direktivu da se rad obavlja „prvenstveno u odobrenoj kancelariji“, citirajući međunarodna istraživanja koja sugerišu da rad od kuće smanjuje produktivnost i mentorstvo. Međutim, nova istraživanja sugerišu da rad od kuće može zapravo povećati produktivnost, što izaziva sumnju u ovu politiku.

Istraživanje sprovedeno u saradnji sa Institutom za studije transporta i logistike na Poslovnoj školi Univerziteta u Sidneju otkriva da radnici koji rade od kuće koriste ušteđeno vreme za dodatni neplaćeni rad, što povećava njihovu produktivnost. U anketama, većina radnika je prijavila poboljšanje produktivnosti, dok samo mali broj smatra da je rad od kuće smanjio njihovu efikasnost.

Preliminarni rezultati ukazuju na to da je otprilike svaki peti radnik postao „mnogo produktivniji“ zbog rada od kuće, dok su poslodavci imali slične povratne informacije. Ova istraživanja su u skladu sa nalazima međunarodnih studija, uključujući istraživanje Univerziteta Stanford koje je pokazalo povećanje produktivnosti od 5% u Sjedinjenim Državama tokom pandemije.

Komisija za produktivnost u Australiji naglašava da radnici mogu biti produktivniji kod kuće zbog bolje kontrole nad svojim vremenom i poboljšane ravnoteže između posla i privatnog života. Istraživanje pokazuje da radnici često koriste ušteđeno vreme za dodatni rad, a ne za povećanje slobodnog vremena, što može značiti da povratak u kancelariju može smanjiti ovu dodatnu efikasnost.

Premijer Mins i dalje smatra da je fizička prisutnost ključna za izgradnju kulture i zajedničkog osećaja misije u javnoj službi, dok su nova istraživanja pokazala da rad od kuće može biti jednako, ako ne i više produktivan, nego rad u kancelariji.