Vođa meksičkog narko kartela tvrdi da je kidnapovan i nelegalno prebačen u SAD

Vođa meksičkog narko kartela tvrdi da je kidnapovan i nelegalno prebačen u SAD

Ismael „El Majo“ Zambada, vođa meksičkog narko kartela, tvrdi da je upao u zasedu i kidnapovan kada je mislio da će se sastati sa guvernerom severne države Sinaloa, kako je navedeno u pismu koje je u subotu objavio njegov advokat.

Prema pismu, Zambada je 25. jula trebao da prisustvuje sastanku sa lokalnim političarima, uključujući guvernera Sinaloa Rubena Roča Moju iz vladajuće partije Morena. Međutim, pre sastanka, Zambada je oboren, stavljen mu je kapuljača, lisice, i odveden u kamionetu na sletnu pistu gde je primoran da uđe u privatni avion koji je odveo njega i Hoakina Guzmana Lopeza, sina poznatog narko bosa Hoakina „El Čapa“ Gusmana, u Sjedinjene Države.

Ovi navodi dolaze dan nakon što je američki ambasador u Meksiku potvrdio da je Zambada nelegalno doveden u SAD u julu zajedno sa Guzmanom Lopezom. Zambadina izjava pokreće pitanja o mogućim vezama između trgovaca drogom i nekih političara u Sinaloi.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je pozvao novinare da sačekaju dodatne informacije i izjavu guvernera Roča, čija kancelarija još uvek nije odgovorila na zahteve za komentar.

Zambada, koji se nedavno pojavio pred američkim sudom, optužen je za razne zločine povezane sa drogom. Guzman Lopez, koji je izneo da nije kriv za optužbe, i dalje se nalazi u američkom pritvoru, dok američki zvaničnici naglašavaju da nisu imali prethodno upozorenje o dolasku aviona.

Zambada, poznat po svojoj ulozi u svakodnevnim operacijama kartela, sada se suočava sa brojnim optužbama u SAD, uključujući optužnice za uvoz ogromnih količina narkotika.