Kina preuzima dominaciju u umetničkom plivanju: Blizanci Vang osvajaju zlato u Parizu

Kina preuzima dominaciju u umetničkom plivanju: Blizanci Vang osvajaju zlato u Parizu

Kina je zabeležila značajan uspeh u umetničkom plivanju na Olimpijadi u Parizu, dok su blizanci Vang Liuji i Vang Ćijanji doneli još jedno zlato svojoj zemlji u subotu uveče. Ovaj duo je pobedio u duetu, nastavljajući sjajnu tradiciju koju je prethodno dominirala Rusija, ali koja je pretrpela pad nakon invazije na Ukrajinu.

Vangovi su osvojili zlato s ukupno 566,4783 boda, demonstrirajući izuzetne veštine u slobodnoj rutini nazvanoj „Gravitacija“, uz muziku koju su izveli holandski DJ Junkie KSL i nemački kompozitor Hans Zimmer. Njihov nastup, u kojem su izvodili „leteće preokrete“ i provodili većinu vremena sa glavama pod vodom, bio je spektakularan i oduševio je publiku.

Britanski par Kejt Šortman i Izabel Torp osvojio je srebro s 558,5367 bodova, dok su holandske bliznakinje Noortje i Bregje de Brauer osvojile bronzu sa 558,3963 bodova. Ovaj rezultat označava prvo osvajanje medalja u umetničkom plivanju za ove zemlje.

Ova pobeda za Vangove dolazi nakon što je Rusija, koja je dominirala umetničkim plivanjem na Olimpijadi od Sidneja 2000. godine do Tokija 2021., postala međunarodni parija zbog sukoba u Ukrajini. Rusija se od tada nije takmičila na velikim međunarodnim takmičenjima.

Pored duetskog zlata, blizanci su bili deo kineskog osmočlanog tima koji je osvojio zlato u ekipnoj konkurenciji, dodatno učvrstivši kinesku dominaciju u ovom sportu. Kineska ekipa je osvojila svih osam zlatnih medalja u umetničkom plivanju tokom Olimpijskih igara, a Vangovi su bili ključni deo tog uspeha.

Ova Olimpijada u Parizu označila je vrhunac uspeha za kinesko umetničko plivanje, koje je nastavilo da impresionira i osvajaju medalje na svetskim prvenstvima 2022. i 2024. godine.