Sicilijanski poljoprivrednici pate zbog suše i neefikasne brane: Voda se izbacuje u more dok suša pogađa useve

Sicilijanski poljoprivrednici pate zbog suše i neefikasne brane: Voda se izbacuje u more dok suša pogađa useve

Sicilijanski proizvođač limuna Rosario Kognata izražava ogorčenje zbog suše koja pogađa njegovu proizvodnju dok se voda iz brane Trinita, izgrađene 1959. godine, beskorisno izliva u more. Brana, koja nikada nije zvanično odobrena za upotrebu, nije testirana i stoga se voda iz rezervoara, nakon zimskih kiša, izliva u kanal koji završava u moru.

Kognata ističe da uprkos nedostatku kiše, problem leži u lošem upravljanju vodama i zapuštenoj infrastrukturi. Cevi brane su oronule, što je dovelo do situacije da neki farmeri kopaju ilegalne bunare kako bi nadoknadili štetu. Glavna italijanska poljoprivredna organizacija Coldiretti, kojoj pripada Kognata, kritikuje decenije nesposobnog upravljanja vodama na lokalnom i državnom nivou.

Profesor hidrologije Leonardo Valerio Noto sa Univerziteta u Palermu naglašava da su mnogi veštački rezervoari na Siciliji skoro prazni ili značajno smanjeni, dok je leto 2025. godine moglo da donese još gore posledice zbog smanjenja padavina. Italija gubi značajne količine sveže vode zbog lošeg stanja distributivnih cevi, a Sicilija i Sardinija su među najlošijim u pogledu gubitaka.

Iako je Sicilija potpisala akcioni plan od 1,6 milijardi evra za smanjenje gubitaka vode, problemi sa upravljanjem vodama dodatno pogoršavaju krizu. Dok se mnogi regioni bore sa nedostatkom vode, Kognata i drugi farmeri pate od opadanja i propadanja svojih useva, što dovodi do ozbiljnih ekonomskih i socijalnih posledica, uključujući i depopulaciju regiona.