Vašington osuđuje kritike izraelskog ministra o prekidu vatre

Vašington osuđuje kritike izraelskog ministra o prekidu vatre

Američki predsednik Džo Bajden reagovao je na izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča, koji je kritikovao predlog o prekidu vatre u ratu u Gazi. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost za komunikacije, Džon Kirbi, istakao je da će Bajden sprečiti „ekstremiste“, uključujući one u Izraelu, da naruše napore za postizanje primirja.

U zajedničkom saopštenju lidera SAD, Katara i Egipta, pozvan je prekid neprijateljstava u Gazi, te se traži nastavak pregovora između Zapadnog Jerusalima i Hamasa. Desetomesečni sukob započeo je napadom militantne grupe na Izrael, što je rezultiralo velikim brojem žrtava i talaca. Predložena inicijativa podrazumeva prekid vatre i razmenu zatočenika.

Smotrič je kritikovao plan za okončanje neprijateljstava u Gazi, nazivajući ga „predajom“. Njegova izjava pokušava da razlikuje izraelske otete civile od terorista, što je izazvalo kontroverze. Kirbi je odbacio Smotričevu kritiku, ističući da su većina vođa Hamasa ubijeni tokom sukoba, te da su izraelski ratni ciljevi ispunjeni.

Netanijahuova vlada oseća pritisak da okonča rat, posebno nakon međunarodnih optužbi za genocid. Turska je najavila pridruživanje predmetu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. Smotrič je izazvao kontroverze kada je sugerisao da bi bilo moralno izgladnjivati stanovnike Gaze dok Hamas ne oslobodi taoce.