Kanabigerol (CBG) pokaže potencijal u ublažavanju anksioznosti i stresa, pokazuju preliminarna istraživanja

Kanabigerol (CBG) pokaže potencijal u ublažavanju anksioznosti i stresa, pokazuju preliminarna istraživanja

Nedavna klinička ispitivanja na ljudima istražila su učinke kanabigerola (CBG), manje poznatog kanabinoida iz biljaka kanabisa, na anksioznost i stres. Ovo istraživanje, koje je sprovedeno na 34 zdravih učesnika, pruža ohrabrujuće rezultate za CBG, koji je prepoznat kao „majka svih kanabinoida“ zbog svoje sposobnosti da se metaboliše u CBD i THC.

U studiji su učesnici koji su uzimali tinkturu CBG-a prijavili značajno smanjene osećaje anksioznosti i stresa u sat vremena nakon uzimanja, u poređenju sa onima koji su primali placebo. Iznenađujuće, oni koji su uzimali CBG takođe su postigli bolje rezultate na testovima verbalne memorije, dok proizvodi sa THC-om obično smanjuju ove rezultate.

Psihologinja Keri Katler sa Državnog univerziteta u Vašingtonu i njene kolege sproveli su istraživanje sa pažnjom, upozoravajući da trenutna istraživanja ne treba shvatiti kao konačne tvrdnje o CBG-u. „Moramo da izbegavamo tvrdnje da je CBG čudotvorni lek“, naglašava Katler, dodajući da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdili tačni efekti CBG-a.

CBG se u biljci kanabisa nalazi u tragovima i do sada je bio u senci THC-a i CBD-a. Prethodna istraživanja su pokazala da CBG ima potencijalne antiinflamatorne efekte i može smanjiti napade kod životinjskih modela epilepsije. Međutim, dosad su objavljena samo dva klinička ispitivanja o CBG-u, od kojih nijedno nije istraživalo njegov uticaj na anksioznost.

Nova studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, pruža preliminarne dokaze o mogućem potencijalu CBG-a za ublažavanje anksioznosti i stresa, ali ističe potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se bolje razumeli svi efekti ovog kanabinoida.

Iako CBG postaje sve popularniji i mnogi proizvođači iznose ohrabrujuće tvrdnje o njegovim prednostima, važno je da se buduće studije fokusiraju na replikaciju rezultata i istraživanje svih aspekata ovog jedinjenja.