Rusija blokira aplikaciju za razmenu poruka Signal pošto vlasti pooštravaju kontrolu nad informacijama

Rusija blokira aplikaciju za razmenu poruka Signal pošto vlasti pooštravaju kontrolu nad informacijama

Ruska državna agencija za komunikacije saopštila je u petak da je blokirala pristup aplikaciji za razmenu poruka „Signal“, što je najnoviji potez u naporima vlasti da pooštre kontrolu nad informacijama usred borbi u Ukrajini.

Agencija Roskomnadzor saopštila je da je odluku donela zbog „kršenja zahteva ruskog zakonodavstva koje se mora poštovati kako bi se sprečilo korišćenje mesindžera u terorističke i ekstremističke svrhe“.

Signal koristi end-to-end enkripciju, što otežava ruskoj vladi da presretne komunikaciju.

Ruske vlasti su proširile suzbijanje neistomišljenika i slobodnih medija nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. Blokirali su više nezavisnih medija na ruskom jeziku koji su kritični prema Kremlju i prekinuli pristup Tviteru, koji je kasnije postao Ks, kao kao i Metin Fejsbuk i Instagram.

U poslednjem udaru na slobodu informisanja, Jutjub se u četvrtak suočio sa masovnim prekidima rada, nakon ponovljenih usporavanja poslednjih nedelja.

Ruske vlasti su za usporavanje okrivile neuspeh Gugla da nadogradi svoju opremu u Rusiji, ali mnogi stručnjaci osporavaju tu tvrdnju, tvrdeći da je verovatni razlog za usporavanje i najnoviji prekid rada bila želja Kremlja da zatvori javni pristup velikoj platformi koja prenosi opozicionih stavova.