Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski napadi sa Crnog mora osujećeni

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski napadi sa Crnog mora osujećeni

Ruska vojska je presrela pokušaj sletanja ukrajinskih marinaca u blizini Hersona i uništila grupu morskih dronova koji su se uputili ka Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Tokom noći, grupa bespilotnih površinskih plovila (USV) otkrivena je na prilazu bazi Crnomorske flote u Sevastopolju.

Snimci borbenih kamera koje je u petak objavilo rusko Ministarstvo odbrane pokazuju da su uništeni u vodi.

„Dežurni vatrogasni sistemi uništili su sedam bespilotnih čamaca u Crnom moru“, saopštilo je ministarstvo, bez detaljnijeg objašnjenja.

U međuvremenu, grupa ukrajinskih komandosa pokušala je da se spusti na vrh poluostrva Kinburn, koji gleda na ušće Dnjepra, rano u petak.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, četiri čamca su se približila Kinburnskoj ražnji, pokušavajući da iskrcaju „diverzantsku i izviđačku grupu“. Pod prikrivenom vatrom sa dva čamca, desetak vojnika upalo je na plažu.

Međutim, Ukrajinci su brzo uzeli žrtve iz polja morskih mina. Oni koji su uspeli da dođu do obale „eliminisani su vatrom iz malokalibarskog oružja“, saopštila je ruska vojska. Kada su pokušali da se povuku, izgubili su dva čamca od artiljerijske i protivtenkovske raketne vatre.

Guverner Hersona Vladimir Saldo rekao je da su osvajači izgubili tri čamca i 12 sabotera.

Prema Moskvi, napadači su bili pripadnici Pomorskog centra za specijalne operacije ukrajinske mornarice, sa sedištem u Odesi.

Kijevske snage su više puta izvodile napade dronovima na Sevastopolj i Krimski most, kao i napade komandosa na Kinburn i rt Taranhut, pokušavajući da podignu ukrajinsku zastavu i postave video snimke na društvenim mrežama.

Veliki napad dronovima je zbrisan u maju, sa ukupno 15 USV-ova poslatih na dno Crnog mora. Još jedan veliki napad dronom je poražen prošlog septembra.

Ukrajinski desant koji je krenuo ka ruskim obalama uništen je prošlog avgusta i prošlog novembra.