Poljske diplomate traže oslobađanje studenata i predavača uhapšenih u Nigeriji tokom protesta

Poljske diplomate traže oslobađanje studenata i predavača uhapšenih u Nigeriji tokom protesta

Poljske diplomate su u petak rekle da napreduju u apelu na oslobađanje sedam državljana koji su bili pritvoreni u Nigeriji u, kako Varšava veruje, nesporazumu koji se dogodio dok su protesti bili u toku u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Šest poljskih studenata i predavač sa Varšavskog univerziteta, koji su učestvovali u programu izučavanja jezika Hausa, privedeni su ranije ove nedelje u državi Kano na severu Nigerije.

Nigerijska tajna služba saopštila je da su uhapšeni zato što su nosili ruske zastave tokom protesta – nešto što poljski zvaničnici kažu da je malo verovatno.

Poljski konzul u Abudži, glavnom gradu Nigerije, sastao se u petak sa pritvorenim studentima dok je Poljska pokušavala da razjasni njihovu pravnu situaciju.

Oni se „osećaju dobro iu dobrom stanju. Oni trenutno žive u hotelu u dobrom delu grada“, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova. „Protiv njih nije podignuta optužnica, a u toku je postupak za okončanje istrage.

Zamenik ministra spoljnih poslova Jakub Visnjevski je ranije apelovao na Nigeriju da omogući studentima i predavačima da se vrate svojim porodicama, informišući novinare nakon odvojenog sastanka sa otpravnikom poslova Nigerije i porodicama zatočenih Poljaka.

„Tokom sastanka sam preneo da sam ubeđen da je ponašanje učenika moglo biti rezultat njihovog nepoznavanja lokalnih običaja, kulture i zakona. Apelovao sam na mogućnost njihovog povratka u Poljsku, u svoje domove, gde ih čekaju porodice“, rekao je Višnjevski.

Višnjevski je rekao da ne veruje da su studenti nosili ruske zastave.

Prorusko raspoloženje je retko u srednjoevropskoj naciji, koja ima loša sećanja na stradanje pod ruskom vlašću u prošlosti. Poljsko društvo danas je duboko kritično prema ruskoj agresiji u Ukrajini i snažno podržava Ukrajinu.

Višnjevski je napomenuo da je trenutno na snazi policijski čas i zabrana demonstracija u Nigeriji, gde se održavaju veliki protesti u zemlji od 220 miliona stanovnika kao reakcija na visoku inflaciju i glad.

Nekoliko nigerijskih demonstranata je viđeno kako mašu ruskim zastavama u severnim državama, nastavljajući trend koji je ranije viđen u Africi u zemljama pogođenim državnim udarom gde proruska osećanja rastu dok vojne vlade prekidaju veze sa Zapadom.