Od jajeta do odrasle osobe: Prvi uspešan laboratorijski uzgoj morskog puža Hipselodoris festiva

Od jajeta do odrasle osobe: Prvi uspešan laboratorijski uzgoj morskog puža Hipselodoris festiva

Nudigrance su pripadnici tipa Mollusca, a većina vrsta ima planktonsku larvalnu fazu koju karakteriše prisustvo školjki neposredno nakon izleganja.

Tokom razvoja, larve se naseljavaju na morsko dno i grebene gde se metamorfiziraju, gube školjke i prelaze sa plutajućeg na bentoški način života. Međutim, vrste iz porodice Chromodorididae, uključujući morske puževe jarkih boja kao što su Hipselodoris festiva i Chromodoris orientalis, nikada nisu uzgajane od jaja do odraslih u laboratoriji, a proces rasta od naselja do odraslog doba je obavijen velom misterije.

U studiji objavljenoj u Scientific Reports, odrasle jedinke H. festiva su sakupljene i uzgajane u laboratoriji. Položili su jaja, a otprilike šest dana kasnije, više od nekoliko hiljada plutajućih larvi izleglo se iz jedne mase jaja.

Nakon hranjenja mikroalgama, formirale su se mrlje oko očiju i druge karakteristike, a larve su pretrpele metamorfozu oko tri nedelje nakon izleganja.

Tokom metamorfoze, odbacili su svoje školjke i prešli na bentoški način života. Mladunci su rasli hraneći se sunđerima, koji su bili i hrana odraslih H. festiva. Tokom ovog procesa, maloletnici su razvili svetloplavu i žutu šaru na svojim telima i formirali su se glavni organi koji karakterišu fazu odrasle osobe, kao što su rinofori, škrge i anus.

Na osnovu uočenog formiranja boje tela i organogeneze, rast H. festiva nakon naseljavanja podeljen je u devet stadijuma: dve metamorfne faze i sedam juvenilnih faza.

Ova klasifikacija omogućava identifikaciju faza rasta na osnovu spoljašnjih karakteristika, pri čemu ova studija služi kao referenca za dalje razvojne studije Chromodorididae.

Odgovarajući uslovi uzgoja za larve, juvenile i odrasle jedinke vrsta koje pripadaju Chromodorididae bili su ranije nepoznati; međutim, metode utvrđene u ovoj studiji mogu se primeniti ne samo na H. festiva, već i na druge vrste, i mogu doprineti industrijskoj i komercijalnoj upotrebi, kao što su akvarijumski prikazi.