NASA razmatra hoće li koristiti SpaceX ili Boeing za povratak astronauta sa ISS-a

NASA razmatra hoće li koristiti SpaceX ili Boeing za povratak astronauta sa ISS-a

NASA se suočava sa teškom odlukom o tome kako i kada da vrati dva astronauta, Butcha Vilmorea i Suni Villiams, sa Međunarodne svemirske stanice (ISS). Nakon više odlaganja zbog problema sa Boeingovom kapsulom Starliner, NASA razmatra da li da rizikuje i pošalje astronaute kući u Starlineru ili da ih vrati sledeće godine koristeći SpaceX-ov Dragon.

Vilmore i Villiams su na ISS-u od početka juna, a njihova planirana osmodnevna misija već je trajala dva meseca i mogla bi da se produži na više od osam meseci. Testiranje Starlinera nastavlja se, ali Boeing se suočava sa problemima kao što su curenje u vodovodnim sistemima i otkazivanje potisnika.

Iako Boeing izražava poverenje u svoju kapsulu, NASA je podeljena u vezi sa bezbednošću Starlinera. Kapsula je doživela nekoliko problema tokom testiranja, uključujući curenje helijuma i kvarove potisnika. Prema izjavama bivšeg izvršnog direktora NASA-e, astronauti su sigurni i imaju dovoljno zaliha na ISS-u.

Ako NASA odluči da se vrati na SpaceX, Starliner bi prvo morao da se povuče iz jednog od dva parking mesta za američke kapsule na ISS-u. To bi omogućilo SpaceX-u da lansira još jedan Dragon kako bi zamenio Vilmora i Villiamsa. Ova opcija bi mogla značiti da bi NASA morala da prilagodi planove za lansiranje astronauta sledećeg meseca i ostavi mesta za Vilmora i Villiamsa do februara.

NASA je prethodno proširila boravak astronauta zbog problema sa kapsulama. Vilmor i Villiams su penzionisani kapetani mornarice i dugogodišnji NASA-ini astronauti koji su izrazili poverenje u testiranja Starlinera. NASA je nameravala da koristi Boeing i SpaceX za redovne letove astronauta do ISS-a i nazad sve do 2030. godine, kada bi stanica mogla biti povučena iz upotrebe.

Boeing insistira da njegova kapsula može bezbedno da vrati astronaute kući, ali je kompanija spremna da vrati Starliner praznu ako to bude odluka NASA-e. Kompanija je već pretrpela velike troškove zbog kašnjenja i problema sa Starlinerom, ali nastavlja da veruje u sposobnost svoje kapsule. NASA će uskoro doneti konačnu odluku o tome kako da nastavi sa povratkom astronauta.