Gornji Milanovac: Pritisak na zdravstvene radnike koji su potpisali apel protiv rudarenja

Gornji Milanovac: Pritisak na zdravstvene radnike koji su potpisali apel protiv rudarenja

Ekološko udruženje „Suvoborska greda” u Gornjem Milanovcu je saopštilo da na zdravstvene radnike iz tog grada koji su potpisali apel protiv rudarenja litijuma Ministarstvo zdravlja vrši pritisak.

Cilj je da zdravstveni radnici povuku potpise.

– Budući da je predsednik države najavio da će vlast formirati tim lekara koji će se izjasniti o rudarenju litijuma i bora u Srbiji, a nema nikakve sumnje kakav će biti stav tima koji vlast bude formirala, ovakav apel stotine medicinskih radnika poslednje je što bi u ovom trenutku odgovaralo zagovornicima rudarenja litijuma i bora, piše u saopštenju Suvoborske grede.

Ocenjeno je da, iako je u apelu zdravstvenih radnika iz Gornjeg Milanovca navedeno da to nije pitanje politike nego pitanje opstanka, Vlada Srbije u njima „očigledno vidi prepreku za sprovođenje planova koju treba na neki način ukloniti, pa nije izostala ni brza reakcija – ućutkivanja, ucene, pretnje”.

– Zbog toga pozivamo sve zdravstvene radnike koji drže do svog poziva, do radne etike, do Hipokratove zakletve i do zdravlja stanovnika Srbije, da stanu rame uz rame sa svojim kolegama iz Gornjeg Milanovca, da se svojim znanjem, zvanjem i dostojanstvom usprotive uništavanju zdravlja i života ljudi u celoj zemlji i da ne dozvole da se na ovaj način tretira najplemenitija ljudska delatnost, piše u saopštenju Ekološkog udruženja.

Oko 60 zdravstvenih radnika Doma zdravlja i Bolnice u Gornjem Milanovcu je u četvrtak potpisalo javni apel protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, ocenivši da bi izlaganje isparenjima sumporne kiseline tokom tog postupka „dovelo do nesagledivih posledica po zdravlje ljudi”.