Maduro suspendovao društvenu mrežu X u Venecueli na 10 dana nakon razmene sa Elonom Maskom

Maduro suspendovao društvenu mrežu X u Venecueli na 10 dana nakon razmene sa Elonom Maskom

Predsednik Nikolas Maduro naredio je blokadu pristupa društvenoj mreži X u Venecueli na 10 dana, optužujući vlasnika Elona Maska za promovisanje mržnje nakon nedavnih predsedničkih izbora u zemlji.

Novinari Asošiejted presa u Karakasu primetili su da su postovi prestali da se učitavaju na X-u na dve privatne telefonske usluge i državnom Movilnetu.

Maduro je izjavio da je Musk, vlasnik X-a, prekršio pravila te društvene mreže, tvrdeći da je podsticao mržnju. Takođe je optužio X da je korišćen za potpirivanje političkih nemira od strane njegovih protivnika.

Predsednik Venecuele potpisao je rezoluciju za blokadu X-a na 10 dana, navodeći da je to učinjeno kako bi se omogućilo prezentovanje određenih dokumenata. Detalji o postupku protiv X-a nisu bili precizirani.

Maduro je javno rekao: „Iks van na 10 dana! Elon Mask napolje!“

Ove akcije predsednika usledile su nakon što su Maduro i Musk razmenili optužbe u vezi sa predsedničkim izborima održanim 28. jula. Dok su izborne vlasti proglasile Madura za pobednika, rezultati glasanja još uvek nisu objavljeni. Opozicija tvrdi da poseduje informacije sa većine od 30.000 elektronskih glasačkih mašina koje pokazuju kako je pobednik njihov kandidat Edmundo Gonzalez.

Musk je iskoristio društvenu mrežu da optuži Madura, samoproglašenog socijalističkog lidera, za izbornu prevaru.

Maduro je naglasio potrebu za regulisanjem društvenih mreža u Venecueli nakon izbora, dok je istovremeno osudio protivnike koji su koristili te platforme za pretnje i izazivanje anksioznosti u zemlji.