Analitičari šokirani odlukom banke Meksika da smanji kamatne stope usred porasta inflacije

Analitičari šokirani odlukom banke Meksika da smanji kamatne stope usred porasta inflacije

U četvrtak su analitičari izrazili iznenađenje zbog odluke Banke Meksika da smanji kamatne stope usred iznenadnog porasta domaće inflacije. Ova odluka dolazi u trenutku kada centralne banke širom sveta obično povećavaju kamatne stope kako bi obuzdale rast cena.

Banka Meksika je smanjila kamatne stope za 0,25% na 10,75%, iako su najnoviji zvanični podaci pokazali da je inflacija u julu porasla na 5,57%, što predstavlja povećanje od više od jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. Inflacija je ove godine sve dalje od cilja centralne banke od 3%.

Centralna banka je obrazložila svoju odluku rekavši da postoji rizik od usporavanja ekonomske aktivnosti i da su povećanja cena pretežno zabeležena u nestabilnijim sektorima, kao što su energija i hrana. Međutim, osnovna inflacija, koja prati manje volatilne sektore, takođe je porasla za 0,3% u julu, dostižući nešto više od 4%.

Alfredo Kutinjo iz Mudisa je odluku nazvao „iznenađujućom“ i „potpuno nedoslednom sa inflacionim uslovima“, upozoravajući da bi smanjenje kamatnih stopa moglo dodatno povećati pritisak na meksički pezos, koji je već pretrpeo značajan pad u odnosu na američki dolar.

Gabrijela Siler iz Banco Base je izrazila zabrinutost da bi ova odluka mogla biti „greška politike koja bi mogla narušiti reputaciju Banke Meksika“. Ova odluka izaziva zabrinutost među analitičarima i ekonomistima zbog mogućih dugoročnih posledica po ekonomiju i stabilnost valute.