Kolumbijski predsednik Petro bio je meta mogućeg napada u julu, kaže ministar odbrane

Kolumbijski predsednik Petro bio je meta mogućeg napada u julu, kaže ministar odbrane

Kolumbijski ministar odbrane Ivan Velaskez otkrio je u četvrtak da je predsednik Gustavo Petro bio meta mogućeg napada tokom javnog događaja u Bogoti u julu, ali nije pružio konkretne dokaze. Velaskez je rekao da su postojale informacije o napadu, ali je odbio da otkrije dodatne detalje.

Petro je učestvovao u vojnoj paradi 20. jula povodom 214. godišnjice nezavisnosti Kolumbije, ali je stigao sa nekoliko sati zakašnjenja. On je kasnije izjavio da je kašnjenje bilo posledica potreba za potvrdom informacija sa američkom ambasadom i problema u koordinaciji sa njegovim bezbednosnim timom.

Gustavo Bolivar, jedan od Petrovih najbližih saradnika, potvrdio je da su bezbednosne brige i upozorenja američke ambasade bili razlozi za kašnjenje predsednika.

Petro, koji je postao prvi levičarski predsednik Kolumbije 2022. godine, redovno prima pretnje putem društvenih mreža i tokom predizborne kampanje. Ove pretnje i njegova sigurnost su razlog što često ima prisustvo telohranitelja i vojnika na javnim događajima.

Ministar Velaskez je naglasio da njegov ured redovno dobija informacije o mogućim pretnjama prema predsedniku i da se preduzimaju stalne obaveštajne aktivnosti kako bi se osigurala bezbednost šefa države.

Petro je poznat po svom planu za „potpuni mir“, koji uključuje pregovore sa raznim oružanim grupama u Kolumbiji, uključujući levičarske gerilce i mafijaške frakcije. I pored tih napora, nasilje i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost zbog borbi za kontrolu nad teritorijama za trgovinu drogom i ilegalnim rudarenjem.