Jermak: Potencijalno učešće Rusije na Samitu mira ne bi se izjednačilo sa razgovorima sa agresorom

Jermak: Potencijalno učešće Rusije na Samitu mira ne bi se izjednačilo sa razgovorima sa agresorom

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izneo je stav o mogućem učešću Rusije na mirnom samitu, ističući da to ne bi automatski značilo početak pregovora sa agresorom. Jermak je naglasio da je moguće da ruski predstavnik prisustvuje drugom samitu, ali da to ne implicira direktni dijalog između Ukrajine i Rusije. Ova situacija bi se odvijala u prisustvu svih relevantnih država koje podržavaju ukrajinski mirovni plan.

Na pitanje da li bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao biti taj predstavnik sa kojim bi se Ukrajina sastala, Jermak je odgovorio da je još rano za takve spekulacije. Naglasio je da bi ovo pitanje trebalo da bude razmatrano u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Jermak je takođe izjavio da nije siguran da će drugi samit biti održan pre kraja tekuće godine. Ukazao je da postoji interes predsednika da se samit organizuje što pre, ali da postoje određeni uslovi na kojima se radi trenutno. Tek kada se ti uslovi ispune, moći će se razgovarati o konkretnom datumu i mestu održavanja samita.

Inauguraciju Samita o miru u Ukrajini održan je u Švajcarskoj sredinom juna, gde su razmatrane ključne tačke Formule mira Vladimira Zelenskog. Ove tačke obuhvataju nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i humanitarnu dimenziju, uključujući razmenu ratnih zarobljenika i povratak ukrajinske dece koju je Rusija otela. Nakon samita, potpisan je zajednički komuniké koji ostaje otvoren za potpisivanje drugim stranama.