IAEA zabrinuta zbog šumskog požara u blizini nuklearne elektrane koju je okupirala Rusija

IAEA zabrinuta zbog šumskog požara u blizini nuklearne elektrane koju je okupirala Rusija

Intenzivni šumski požari uočeni ispred nuklearne elektrane Zaporožje, koju je privremeno okupirala Rusija, postaju još jedan izazov sa kojim se suočava najveća evropska NE, ugrožavajući njeno spoljno snabdevanje električnom energijom, saopštila je pres služba IAEA.

„U nekoliko navrata tokom protekle nedelje, Misija IAEA za podršku i pomoć Zaporožju (ISAMZ) primetila je nekoliko požara na različitim udaljenostima od ZNPP i obližnjih sela. Eksperti IAEA su tokom vikenda primetili dim koji dolazi iz oblasti severno od ZNPP u blizini ulaznog kanala ZTE“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je požar bio ispod nadzemnih kablova Dnjeprovske 750 kilovolti (kV) i rezervnog dalekovoda Ferosplavna 1.330 kV – poslednja dva preostala spoljna dalekovoda za ZNPP.

„Kako se letnje vrućine nastavljaju, ovakvi požari duž puteva dve preostale linije dovode ZNPP u opasnost od gubitka spoljnog napajanja. Iako ovom prilikom nije došlo do isključenja nijednog vodova, situacija je istakla krhkost struje van lokacije. u ZNPP“, napisala je IAEA.

Stalna posmatračka misija IAEA, raspoređena u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju su Rusi okupirali od septembra 2022, završila je još jednu rotaciju osoblja.