NASA razmatra da li da vrati astronaute Boeingovim Starlajnerom ili SpaceX Dragonom zbog problema sa kapsulom

NASA razmatra da li da vrati astronaute Boeingovim Starlajnerom ili SpaceX Dragonom zbog problema sa kapsulom

NASA se suočava s teškom odlukom o načinu i vremenu povratka dva astronauta sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon višestrukih odlaganja povratka zbog problema sa Boeingovom kapsulom Starliner. Buč Vilmor i Suni Vilijams, koji su na ISS-u od početka juna, suočavaju se sa produženim boravkom, a njihova misija, koja je trebala trajati osam dana, sada se produžila na više od dva meseca i može trajati i duže.

NASA razmatra dve opcije: da li da rizikuje i pošalje astronaute kući u Starlineru, ili da ih zadrži na ISS-u i vrati ih sledeće godine sa SpaceKs-ovim Dragonom. Boeing je izražavao poverenje u svoju kapsulu, ali su testiranja otkrila probleme sa potisnicima i curenjima, što dovodi u pitanje bezbednost povratka. Kapsula je već pretrpela curenje helijuma i neuspjehe potisnika tokom probnih letova, a osnovni uzrok ovih problema još uvek nije otkriven.

Ako NASA odluči da koristi SpaceKs, Vilmor i Vilijams će se morati preseliti u Dragon koji je trenutno usidren na ISS-u i sačekati dok se ne oslobodi pristanište za SpaceKs kapsulu. Ova odluka takođe može značiti da će astronauti morati da ostanu na ISS-u do februara, jer misije obično traju najmanje šest meseci.

Ovo nije prvi put da se misije produže zbog problema sa letelicama. NASA je prethodno produžila boravak astronauta zbog sličnih problema. Dok Boeing insistira na bezbednosti Starlinera i spremnosti za povratak astronauta, NASA mora da donese odluku u narednim danima kako bi osigurala bezbedan povratak posade.