Tramp: Haris je odbacila kandidata za potpredsednika jer je Jevrejin

Tramp: Haris je odbacila kandidata za potpredsednika jer je Jevrejin

Američka potpredsednica Kamala Haris nije izabrala guvernera Pensilvanije Džoša Šapira za svog potpredsednika zato što je Jevrej, tvrdi republikanski predsednički kandidat Donald Tramp. Iako je Šapiro bio favorit za tu poziciju, Haris se na kraju odlučila za guvernera Minesote Tima Valza.

Tramp je izneo tvrdnje da je odluka o neizboru Šapira bila motivisana njegovom verskom pripadnošću, sugerišući da su demokrate izbegle tu opciju kako ne bi uvredile određene grupacije. S druge strane, progresivna frakcija demokrata je reagovala na Šapira zbog njegovih stavova o Izraelu i kritika koje je uputio propalestinskim protestima u SAD.

Kritike na račun Šapira su bile različite, od naziva poput „Genocid Josh“ do zabrinutosti oko podrške koju bi Haris-Šapiro tim mogao izgubiti u muslimanskoj, arapskoj i palestinsko-američkoj zajednici u ključnim državama.

Tramp je takođe kritikovao politiku prema Izraelu koju sprovodi administracija Bajden-Harisa, nazivajući je najgorom ikada za Jevreje. U vreme svog predsedničkog mandata, Tramp je bio poznat po podršci Izraelu, uključujući priznavanje Golanske visoravni kao deo Izraela i premestanje američke ambasade u Jerusalim.

Bajdenova administracija je, s druge strane, pružila podršku Izraelu uz snabdevanje oružjem, ali je istovremeno pozivala na prekid vatre i pregovore sa Hamasom, što je naišlo na odbijanje premijera Benjamina Netanjahua.