Guverner: Ukrajinske snage namerno gađaju lekare u Kurskoj oblasti

Guverner: Ukrajinske snage namerno gađaju lekare u Kurskoj oblasti

Vršilac dužnosti guvernera Aleksej Smirnov optužuje ukrajinske trupe za namerno gađanje civila i medicinskog osoblja u Kurskoj oblasti u Rusiji. Prema njegovim rečima, Ukrajina je izvršila invaziju na pogranično područje regiona pre dva dana, u velikom prekograničnom napadu. Smirnov tvrdi da ukrajinska vojska aktivno sprečava evakuaciju civila iz naselja u blizini granice, te da su čak pucali na civile i vozila hitne pomoći. On ističe da su u napadima stradali i medicinari. Operacija evakuacije je pokrenuta odmah nakon početka prekograničnog napada, a rusko Ministarstvo odbrane je usporilo napredovanje ukrajinskih snaga. Lokalne vlasti su morali koristiti blindirana vozila za prenos novca kako bi evakuisali ljude na sigurno.

U sredu su zvaničnici potvrdili da su ukrajinski napadi uzrokovali smrt najmanje četiri civila, dok je 28 osoba povređeno. Ukrajinske snage su navodno gađale vozilo hitne pomoći bespilotnom letelicom, što je rezultiralo smrću vozača i bolničara, dok je doktor zadobio povrede. Smirnov je obećao da će odgovorni za ove napade biti izvedeni pred lice pravde, nazivajući ih teroristima.

Prema Ministarstvu odbrane Rusije, ukrajinske snage su izgubile značajan broj vojnika i oklopnih vozila od početka pokušaja upada u Kursku oblast. Moskovske trupe zajedno sa graničarima uspešno odbijaju pokušaje ukrajinske vojske da prodre dublje u region.