Demonstranti se okupili ispred bugarskog parlamenta kako bi osudili zabranu LGBTK+ „propagande“ u školama

Demonstranti se okupili ispred bugarskog parlamenta kako bi osudili zabranu LGBTK+ „propagande“ u školama

Demonstranti su se u četvrtak okupili ispred bugarskog parlamenta kako bi osudili kontroverzni zakonski amandman usvojen dan ranije koji zabranjuje govor o LGBTK+ i takozvanim netradicionalnim seksualnim izborima u školama.

Protest su organizovale feminističke, LGBTK+ i druge grupe za ljudska prava pozivajući na poništavanje tog amandmana, zabranjujući ono što pristalice nazivaju „LGBTK+ propagandom u školama“.

Mašući zastavom duge, demonstranti su uzvikivali slogane uključujući „Bugarska nije Rusija“ i „Ćutanje znači smrt“ dok su policajci čuvali skup. Nije prijavljeno nasilje.

Bugarski parlament odobrio je u sredu amandman na obrazovno zakonodavstvo u zemlji, koji je uvela proruska stranka Vazrazdane i iznenađujuće, podržan od strane nekih proevropskih partija. Poslanici u parlamentu koji ima 240 mesta glasali su sa 159 za promenu.

Amandman zabranjuje „promovisanje, popularizaciju i podršku ideja i mišljenja vezanih za netradicionalnu seksualnu orijentaciju ili seksualnu identifikaciju koja nije biološka” u školama.

U odvojenom glasanju u sredu, zakonodavci su takođe odobrili zakon kojim se „netradicionalna seksualna orijentacija” definiše kao ona koja se „razlikuje od opšte prihvaćenih i utvrđenih pojmova u bugarskoj pravnoj tradiciji o emocionalnoj, romantičnoj, seksualnoj ili senzualnoj privlačnosti između osoba suprotne seks”.

Članica Evropske unije Bugarska je kritikovana zbog kršenja prava LGBTK+ zajednice i pozvana je da garantuje njeno priznanje i zaštitu. Bugarska je takođe odbila da ratifikuje Istanbulsku konvenciju o sprečavanju nasilja nad ženama, zbog široko rasprostranjenog uverenja da to znači promovisanje LGBTK+ prava.

Evropske grupe za ljudska prava, poput Zabranjene boje sa sedištem u Belgiji, osudile su zakon kao napad na osnovna prava LGBTK+ pojedinaca, posebno dece.

„Duboko je zabrinjavajuće videti kako Bugarska usvaja taktiku iz ruskog priručnika protiv ljudskih prava. Takve akcije nisu samo regresivne, već su i u direktnoj suprotnosti sa vrednostima jednakosti i nediskriminacije za koje se zalaže Evropska unija“, navodi se u saopštenju Forbidden Colors-a na svom sajtu.

Slično anti-LGBTK+ zakonodavstvo usvojeno je i u drugim zemljama u regionu, uključujući Mađarsku, Bosnu, Moldaviju i Tursku.