IAEA: Požari i bombardovanje u blizini nuklearke Zaporožje novi izazovi za elektranu

IAEA: Požari i bombardovanje u blizini nuklearke Zaporožje novi izazovi za elektranu

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da su intenzivni požari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje izazvani visokim letnjim temperaturama, ali i rizik od bomardovanja, novi izazovi za elektranu.

„Pojava intenzivnih požara u blizini nuklearne elektrane Zaporožje… nastavlja da povećava broj problema sa kojima se suočava najveća evropska nuklearna elektrana“, naveo je Grosi na zvaničnoj veb stranici IAEA, prenosi Ria novosti.

Grosi tvrdi da zaposleni u elektrani u nedelju neko vreme nisu mogli da izađu napolje da pokrenu pumpu koja izbacuje vodu iz ulaznog kanala zbog opasnosti od granatiranja.

U izveštaju se navodi da je IAEA tokom protekle nedelje nekoliko puta zabeležila požare u blizini nuklearne elektrane i da je jedan požar primećen severno od elektrane.

„Svaka pretnja po rad poslednja dva dalekovoda je izuzetno alarmantna… Iako su svi reaktori u stanju isključenja, pouzdanost spoljnog napajanja i dalje predstavlja ozbiljan rizik po nuklearnu bezbednost, moraju se preduzeti mere za zaštitu preostalih vodova“, rekao je Grosi, javlja Tanjug.

Elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Ima šest agregata snage jedan gigavat.

U oktobru 2022. nuklearna elektrana je postala vlasništvo Ruske Federacije.

Kako je ranije rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Zapad ne govori da Ukrajinci granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu, ali krive Rusiju za sve. On je dodao da Kijev govori o svojoj želji za posedovanjem nuklearnog oružja, dok stalno navodi da je Rusija bombardovala nuklearnu elektranu.