Američka agencija za zaštitu životne sredine izdaje hitnu zabranu pesticida koji oštećuje fetuse

Američka agencija za zaštitu životne sredine izdaje hitnu zabranu pesticida koji oštećuje fetuse

Američka agencija za zaštitu životne sredine je nedavno donela hitnu odluku da obustavi prodaju pesticida DCPA, poznatog kao Dakthal, zbog moguće štete na razvoju nerođenih beba. Ovo je prvi put u skoro četiri decenije da je EPA koristila svoja ovlašćenja za hitne slučajeve kako bi zaštitila javno zdravlje od potencijalno opasnih supstanci.

Pesticid DCPA može izazvati trajna oštećenja fetusa, uključujući probleme u razvoju mozga i nisku telesnu težinu. EPA je istakla da je nedostatak pravovremenih zdravstvenih podataka od strane proizvođača bio ključan faktor u donošenju ove odluke. Pozivajući se na potencijalne rizike za trudnice, EPA je naglasila da su mere predostrožnosti neophodne kako bi se sprečile ozbiljne posledice po buduće generacije.

DCPA se obično koristi u uzgoju brokolija, kupusa i nekih drugih useva. Istraživanja iz 2023. godine pokazala su da je ovaj pesticid opasan čak i uz nošenje lične zaštitne opreme, jer može zadržati visoke nivoe toksičnosti na tretiranim površinama duže od 25 dana. Proizvođač, kompanija AMVAC Chemical Corp., nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Federalni zvaničnici su istakli da predložene izmene u protokolima rukovanja pesticidom nisu dovoljne da garantuju bezbednost radnika i potrošača. Stoga je hitna zabrana prodaje bila neophodna kako bi se sprečile potencijalne štete i zaštitilo javno zdravlje. EPA je naglasila da bi odlaganje ovakvih mera moglo imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Ova situacija je podsetnik na važnost efikasnog nadzora i regulative u oblasti upotrebe pesticida, posebno kada su u pitanju potencijalne pretnje po zdravlje ljudi i životne sredine. Hitne akcije poput ove ukazuju na potrebu stalnog praćenja i evaluacije bezbednosti hemijskih supstanci koje se koriste u poljoprivredi i drugim industrijama.