Nigerija privela 7 poljskih državljana zbog isticanja ruskih zastava tokom protesta

Nigerija privela 7 poljskih državljana zbog isticanja ruskih zastava tokom protesta

Nigerijske snage bezbednosti uhapsile su sedam poljskih državljana zbog isticanja ruskih zastava tokom protesta protiv ekonomskih teškoća u toj zapadnoafričkoj državi, saopštile su u sredu nigerijske i poljske vlasti.

Poljaci su uhapšeni u ponedeljak u severnoj državi Kano „zbog mesta gde su pronađeni tokom protesta i zbog isticanja stranih zastava“, rekao je Peter Afunanja, portparol nigerijske tajne službe, na sastanku diplomata čiji je domaćin bilo nigerijsko ministarstvo spoljnih poslova. u glavnom gradu Abudži.

Među uhapšenim Poljacima bili su studenti i jedan predavač, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova Ks, dodajući da „konzularna služba sa lokalnim vlastima utvrđuje tačne okolnosti incidenta“.

Hiljade uglavnom mladih Nigerijaca izašlo je na ulice širom zemlje u znak protesta protiv najgore krize troškova života u zemlji u jednoj generaciji i protiv navodnog lošeg upravljanja koje je ugušilo razvoj zemlje uprkos tome što je najveći proizvođač nafte.

U nekoliko severnih država viđeno je nekoliko demonstranata kako mašu ruskim zastavama, što je trend koji je do sada bio uobičajen samo u Africi u zemljama pogođenim državnim udarom u kojima proruska osećanja rastu na pozadini državnih udara koje su vojska prekinula veze sa Zapadom.

Portparol nigerijske tajne službe nije rekao da li su privedeni Poljaci učestvovali u protestima kada su uhapšeni.

Odgovarajući na pitanje poljskog diplomate o tome gde se oni nalaze, Afunanja je rekla da je agencija otvorena za saradnju sa Poljskom po tom pitanju.

„To nije ciljana operacija protiv poljskih građana“, rekao je on.

Nigerijska tajna služba saopštila je u ponedeljak da je uhapsila krojače koji su šili ruske zastave, kao i one koji su ih „sponzorisali“.

Analitičari kažu da bi trendovi mahanja ruskim zastavama tokom protesta, koji su prvi put viđeni u Nigeriji, mogli biti opasni i pokazuju koliko su antizapadna i proruska osećanja porasla u delovima Afrike.

Na jednom viralnom videu iz države Kano, demonstrant koji je izgledao kao tinejdžer držao je rusku zastavu pored plakata na kojem je pisalo: „Rusija dođi i pomozi nam“.

Šef vojske Nigerije Kristofer Musa rekao je da takva dela predstavljaju izdaju, koja je kažnjiva smrću u zemlji i definisana nigerijskim zakonima kao svaki čin koji, između ostalog, „podstiče(e) bilo kog stranca da napadne Nigeriju oružanim snagama“.