Naučnici otkrivaju uzrok multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece (MIS-C) povezanog sa COVID-19

Naučnici otkrivaju uzrok multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece (MIS-C) povezanog sa COVID-19

Nova studija objavljena 7. avgusta u Nature pruža značajan uvid u uzrok multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece (MIS-C), retke i ozbiljne bolesti koja se javlja kod nekih dece nakon infekcije COVID-19. Tim istraživača sa UC San Francisco, Chan Zuckerberg Biohub San Francisco, St. Jude Children’s Research Hospital i Boston Children’s Hospital identifikovao je ključnu vezu između SARS-CoV-2 i autoimune reakcije koja uzrokuje MIS-C.

Studija je otkrila da imuni sistem dece obolelih od MIS-C reaguje na deo SARS-CoV-2 koji je izuzetno sličan ljudskom proteinu prisutnom u srcu, plućima, bubrezima, mozgu, koži, očima i GI traktu. Ova reakcija pokreće autoimuni napad na vlastita tkiva, što dovodi do ozbiljnih inflamatornih simptoma.

Prema istraživačima, otkrivanje da antitela u krvi dece sa MIS-C ciljaju na specifičan ljudski protein, SNKS8, koji je povezan sa delom N proteina SARS-CoV-2, pruža jednu od najjasnijih veza između virusne infekcije i kasnije autoimune bolesti. Ovi nalazi mogu imati dalekosežne implikacije za razumevanje i lečenje drugih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza i dijabetes tipa 1.

Istraživači su koristili napredne tehnike, uključujući sekvenciranje imunoprecipitacije faga (PhIP-Sek), da identifikuju autoantitela kod dece sa MIS-C i uporede ih sa decom koja nisu razvila MIS-C. Ove tehnike su pokazale da su neka antitela usmerena protiv SNKS8, koji je skriven unutar ćelija i ne bi bio uočen direktno, što je ukazivalo na ulogu T ćelija ubica u ovoj autoimunoj reakciji.

Rezultati ove studije nude novi pristup za istraživanje i potencijalno lečenje autoimunih bolesti, pružajući naučnicima jasniji uvid u to kako virusne infekcije mogu dovesti do teških imunoloških reakcija i ozbiljnih bolesti.