Studija otkriva: Genetske predispozicije vršnjaka mogu uticati na vaš mentalni zdravlje i sklonost ka zloupotrebi supstanci

Studija otkriva: Genetske predispozicije vršnjaka mogu uticati na vaš mentalni zdravlje i sklonost ka zloupotrebi supstanci

Novo istraživanje koje je vodila profesorica Džesika E. Salvatore sa Rutgers univerziteta otkriva da genetski sastav vaših vršnjaka može imati značajan uticaj na vaš rizik od mentalnih poremećaja i zloupotrebe supstanci. Studija objavljena u American Journal of Psychiatry pokazuje da genetske predispozicije vršnjaka adolescenata mogu dugoročno uticati na individualni rizik od poremećaja kao što su zloupotreba droga i alkohola, depresija i anksioznost.

Istraživanje je koristilo švedske nacionalne podatke da analizira uticaj genetskih predispozicija vršnjaka na zdravstvene ishode njihovih prijatelja. Sa bazom podataka koja obuhvata više od 1,5 miliona osoba rođenih između 1980. i 1998. godine, istraživači su pratili školsku i geografski definisanu interakciju vršnjaka tokom adolescencije i njene dugoročne posledice u odraslom dobu.

Rezultati su pokazali da genetske predispozicije vršnjaka za psihijatrijske poremećaje mogu predvideti rizik od razvoja istih poremećaja kod ciljanih pojedinaca. Efekti su bili značajniji među vršnjacima u školi nego među onima koji su bili geografski bliski.

Ključni nalazi studije uključuju:

  • Genetske predispozicije vršnjaka su povezane sa većim rizikom od zloupotrebe supstanci i psihijatrijskih poremećaja kod pojedinaca.
  • Uticaji su bili jači među vršnjacima iz iste škole nego među onima koji su se nalazili u istom geografskom području.
  • Najjači efekti su zabeleženi među vršnjacima u srednjim školama, posebno onima koji su bili na istim stručnim stazama.

„Ovi nalazi ukazuju na važnost mrežnih i društvenih intervencija u borbi protiv poremećaja mentalnog zdravlja i zloupotrebe supstanci“, ističe Salvatore. „Genetski uticaji vršnjaka imaju dugoročne posledice koje se ne mogu zanemariti.“

Istraživanje takođe naglašava potrebu za daljim istraživanjem kako bi se bolje razumelo zašto genetske predispozicije vršnjaka utiču na zdravlje njihovih prijatelja, i kako se mogu razviti efikasnije strategije za prevenciju i intervenciju.