Majkrosoft uzvraća udarac Delti nakon saopštenja da je prošlomesečni tehnološki prekid koštao 500 miliona dolara

Majkrosoft uzvraća udarac Delti nakon saopštenja da je prošlomesečni tehnološki prekid koštao 500 miliona dolara

Majkrosoft se pridružuje firmi za softver za sajber bezbednost CrowdStrike u borbi protiv Delta Air Linesa, koji okrivljuje kompanije da su izazvale nekoliko hiljada otkazanih letova nakon prekida tehnologije prošlog meseca.

Advokat Majkrosofta rekao je u utorak da Deltin ključni IT sistem verovatno servisiraju druge tehnološke kompanije, a ne Microsoft Windovs.

„Vaše pismo i Deltini javni komentari su nepotpuni, lažni, obmanjujući i štetni po Majkrosoft i njegovu reputaciju“, rekao je advokat Majkrosofta Mark Čefo u pismu advokatu Delte Dejvidu Bojsu.

Cheffo je rekao da Majkrosoft pokušava da utvrdi „zašto su druge avio-kompanije uspele da u potpunosti obnove poslovne operacije mnogo brže od Delte“.

Komentari predstavljaju eskalirajuću borbu između tehnoloških kompanija i avio-kompanije sa sedištem u Atlanti.

Izvršni direktor Delte Ed Bastijan rekao je prošle nedelje da je globalni prekid tehnologije koji je počeo neispravnom nadogradnjom sa CrowdStrike-a na mašine koje rade na Microsoft Windovs-u koštao aviokompaniju 500 miliona dolara. Bastijan je izneo pretnju tužbom.

Delta je u utorak saopštila da ima dugu evidenciju ulaganja u pouzdane usluge, uključujući „milijarde dolara kapitalnih troškova za IT“ od 2016. i milijarde više u godišnjim IT troškovima. Odbio je dalji komentar.

CrowdStrike je takođe osporio tvrdnje Delte. I ona i Microsoft rekli su da je Delta odbila njihove ponude da pomogne aviokompaniji da se oporavi od nestanka prošlog meseca. Advokat Majkrosofta je rekao da je izvršni direktor Satia Nadela poslao e-poštu Bastijanu tokom prekida rada, ali izvršni direktor Delte nikada nije odgovorio.