Moderni avioni emituju manje ugljenika od starijih aviona, ali njihovi tragovi mogu naneti više štete po životnu sredinu

Moderni avioni emituju manje ugljenika od starijih aviona, ali njihovi tragovi mogu naneti više štete po životnu sredinu

Moderni komercijalni avioni koji lete na velikim visinama stvaraju dugotrajnije tragove za zagrevanje planete od starijih aviona, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultat znači da iako moderni avioni emituju manje ugljenika od starijih aviona, oni možda više doprinose klimatskim promenama putem tragova.

Predvođena naučnicima sa Imperijal koledža u Londonu, studija naglašava ogromne izazove sa kojima se avioindustrija suočava kako bi smanjila svoj uticaj na klimu. Nova studija je takođe otkrila da privatni avioni proizvode više tragova nego što se ranije mislilo, što potencijalno dovodi do ogromnih uticaja na zagrevanje klime.

Tragovi ili kondenzacioni tragovi su tanke trake oblaka koje stvaraju izduvni gasovi aviona koji doprinose globalnom zagrevanju zadržavajući toplotu u atmosferi.

Iako je tačan efekat zagrevanja tragova neizvestan, naučnici veruju da je veći od zagrevanja izazvanog emisijom ugljenika iz mlaznog goriva.

Objavljena u časopisu Environmental Research Letters, studija je koristila mašinsko učenje za analizu satelitskih podataka o više od 64.000 tragova niza aviona koji lete iznad severnog Atlantskog okeana.

Moderni avioni koji lete na visini iznad 38.000 stopa (oko 12 km), kao što su Erbas A350 i Boing 787 Airlines, stvaraju više tragova od starijih komercijalnih aviona za prevoz putnika, pokazalo je istraživanje.

Da bi se smanjila potrošnja mlaznog goriva, savremeni avioni su dizajnirani da lete na većim visinama gde je vazduh tanji sa manjim aerodinamičkim otporom, u poređenju sa starijim komercijalnim avionima, koji obično lete na nešto nižim visinama (oko 35.000 stopa/11 km).

To znači da ovi avioni sa višim letenjem stvaraju manje emisije ugljenika po putniku. Međutim, to takođe znači da stvaraju tragove za koje je potrebno više vremena da se rasipaju – stvarajući efekat zagrevanja duže i komplikovan kompromis za avio-industriju.

Dr Edvard Grispeert, vodeći autor studije i naučni saradnik Univerziteta Kraljevskog društva na Institutu Grantham – klimatske promene i životna sredina, rekao je: „Opšte je poznato da letenje nije dobro za klimu. Međutim, većina ljudi ne razumemo da tragovi i emisije ugljenika iz mlaznog goriva izazivaju dvostruko zagrevanje klime.

„Ova studija baca ključ u radove za avio-industriju. Noviji avioni lete sve više i više u atmosferi kako bi povećali efikasnost goriva i smanjili emisiju ugljenika. Nenamerna posledica ovoga je da ovi avioni koji lete iznad severnog Atlantika sada stvaraju više, dugotrajnije, tragove, zadržavajući dodatnu toplotu u atmosferi i povećavajući klimatski uticaj avijacije.

„Ovo ne znači da su efikasniji avioni loša stvar — daleko od toga, jer imaju niže emisije ugljenika po putničkoj milji. Međutim, naš nalaz odražava izazove sa kojima se avio industrija suočava kada smanjuje uticaj na klimu.“

Studija je potvrdila jednostavan korak koji se može preduzeti da se skrati životni vek tragova: Smanjite količinu čađi koja se emituje iz motora aviona, a koja nastaje kada gorivo neefikasno sagoreva.

Moderni avionski motori su dizajnirani da budu čistiji i obično emituju manje čestica čađi, što skraćuje životni vek tragova.

Dok su druge studije koje koriste modele predvidele ovaj fenomen, studija objavljena danas je prva koja je to potvrdila koristeći posmatranja iz stvarnog sveta.

Koautor dr Mark Stettler, čitalac za transport i životnu sredinu na Odseku za građevinarstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine Imperial College London, rekao je: „Iz drugih studija znamo da broj čestica čađi u izduvnim gasovima aviona igra ključnu ulogu u svojstvima novonastalih tragova. Pretpostavili smo da će to takođe uticati na to koliko dugo tragovi žive. čestice iz starijih, prljavijih motora.“

Čak i više na nebu, istraživači su otkrili da privatni mlaznjaci stvaraju tragove češće nego što se ranije mislilo – dodajući zabrinutost zbog prekomerne upotrebe ovih aviona od strane superbogatih.

Uprkos tome što su manji i koriste manje goriva, privatni avioni stvaraju slične tragove kao mnogo veće komercijalne letelice, pokazala je analiza, što je iznenadilo istraživače.

Privatni avioni lete više od drugih aviona, više od 40.000 stopa iznad zemlje gde ima manje vazdušnog saobraćaja. Međutim, poput savremenih komercijalnih aviona koji stvaraju više tragova u poređenju sa starijim komercijalnim avionima koji lete niže, velike visine na kojima lete privatni avioni znače da stvaraju velike tragove.

Dr Grispeerdt je rekao: „Uprkos svojoj manjoj veličini, privatni mlaznjaci stvaraju tragove jednako često kao i veći avioni. Već znamo da ovi avioni stvaraju ogromnu količinu emisije ugljenika po putniku, tako da superbogati mogu da lete udobno. Naše otkriće povećava zabrinutost zbog klimatskog uticaja koji izazivaju privatni avioni jer siromašne zemlje i dalje trpe ekstremne vremenske prilike.“