U Crnom moru se trenutno nalazi samo jedna ruska podmornica

U Crnom moru se trenutno nalazi samo jedna ruska podmornica

Do sada je u Crnom moru primećena samo jedna ruska podmornica, izvestio je Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske ratne mornarice.

„Što se tiče Crnog mora, tamo je došlo do rotacije. Podmornica koja je ranije bila u Crnom moru vratila se u matičnu bazu u Novorosijsku i zamenjena je sličnom podmornicom istog projekta, 636., a sada je na dužnosti. To znači da postoji samo jedna takva podmornica u Crnom moru“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ova podmornica je tu više za borbeno dežurstvo nego za upotrebu. „Ova [upotreba] je sada izuzetno retka i, kao što vidimo, izuzetno neuspešna“, rekao je Pletenčuk.

Portparol je saopštio da oni zapravo nisu primetili nikakve pretnje iz Azovskog mora.

On je rekao da su Rusi nakon nekoliko uspešnih udara po tom području izvukli odgovarajuće zaključke i na kraju načelno napustili to područje.

„Ovi zaključci su zasnovani na činjenici da je mornarica, na primer, uspela da uništi skladišta dronova u Jejsku i da je pogodila trajekt u luci Kavkaz. Takvim napadima doprinose i druge komponente odbrambenih snaga. , tako da je Azov sada praktično oslobođen od Rusa, da tako kažem, ako uzmemo brodsku komponentu, obala je i dalje pod ruskom okupacijom“, rekao je Pletenčuk.

Odgovarajući na pitanje o stanju preostale ruske flote, portparol je objasnio da glavni element koji bi mogao da predstavlja opasnost za Ukrajinu su nosači krstarećih raketa, od kojih Rusija ima 8 jedinica u Crnom moru.

„Reč je o tri podmornice, čija je sudbina trenutno nejasna. Ali to su jedine jedinice koje oni zapravo stalno koriste, jer su skrivene pod vodom. A ostali nosači su na bazi, najverovatnije, čekaju. da ih naše ruke zbrinu“, rekao je on.

Pletenčuk smatra da bi jedino ispravno za Ruse sada bilo da potpuno napuste to područje.

„Ali, kao što vidite, oni to ne rade, nemaju remontnu bazu, jer Novorosijsk neće moći u potpunosti da ga servisira, prvo, a drugo, nije činjenica da će za njih biti tako bezbedan. Tačnije, verovatno će biti opasno kao na primer na Krimu“, rekao je portparol.

On je rekao da bez obzira na broj jedinica koje su Rusi tamo ostavili, treba gledati na kvalitet ostataka njihove brodske grupacije.

„Zato što se ostali brodovi, kojih je takođe nekoliko desetina, za sada zapravo ne mogu koristiti za borbena dejstva. To su raketni čamci, patrolni i stražarski brodovi. Sve ove jedinice trenutno ne rade ništa osim što borave na bazu Novorosijsk, gde se, prema zvaničnim izveštajima, već isporučuju ukrajinski bespilotne letelice, ako govorimo jezikom brojki, sada je samo pitanje kada će se to dogoditi“, rekao je Pletenčuk.

Kako je saopšteno, od 6:00 časova 6. jula, dva ruska ratna broda koja su nosila rakete Kalibr nalazila su se u Crnom moru, ispalivši ukupno do 8 projektila.