Ruski pijanista preminuo u zatvoru nakon što je kritikovao akciju Moskve u Ukrajini

Ruski pijanista preminuo u zatvoru nakon što je kritikovao akciju Moskve u Ukrajini

Ruski pijanista preminuo je u zatvoru dok je čekao suđenje po optužbama vezanim za njegovu kritiku vojne akcije Moskve u Ukrajini, javili su u utorak novinski izveštaji.

Medijazona, nezavisna ruska novinska kuća, izvestila je da je pijanista Pavel Kušnir umro 28. jula u zatvoru u Birobidžanu, gradu na istoku Rusije u blizini granice sa Kinom. Imao je 39 godina.

U njemu se citira njegova majka Irina Levina koja je rekla da joj je istražitelj rekao da je Kušnir umro dok je štrajkovao glađu. Ruske vlasti nisu dale nikakve izjave o Kušnirovoj smrti.

Kušnir je bio u pritvoru nakon hapšenja u maju zbog optužbi u vezi sa njegovom kritikom Kremlja i njegove akcije u Ukrajini na svom Jutjub kanalu.

Nakon što je diplomirao na Moskovskom konzervatorijumu Čajkovski, Kušnjir je nastupao kao solista na filharmonijama u Kursku i Kurganu pre nego što se prošle godine pridružio Birobidžanovoj filharmoniji.

Obuka Kremlja protiv opozicionih aktivista, nezavisnih novinara i kritičara vlade intenzivirana je otkako je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. Stotine su suočene sa krivičnim prijavama zbog protesta i primedbi kojima se osuđuje akcija Moskve u Ukrajini, a hiljade su kažnjene novčano ili nakratko u zatvoru.