„Razgovor beba:“ Dešifrovanje kako dečiji vokalni i kognitivni znaci utiču na odrasle

„Razgovor beba:“ Dešifrovanje kako dečiji vokalni i kognitivni znaci utiču na odrasle

U poređenju sa drugim sisarima, ljudska deca zavise od svojih staratelja izuzetno dugo. Tokom vekova, razvijali su „psihološku taktiku“ kako bi se svideli odraslima i tako povećali svoje šanse za preživljavanje. Veruje se da je ova produžena zavisnost pokrenula evoluciju složenih signalnih mehanizama da pomognu bebama da privuku i održe pažnju odraslih.

Kako bebe rastu, njihove metode komunikacije evoluiraju od jednostavnih plača i izraza lica do sofisticiranijih vokalnih i kognitivnih znakova.

Istraživanja su pokazala da kada su deca mala, odrasle privlače određeni znaci nezrelosti u njihovim glasovima i mislima, koji im pomažu da razumeju šta je deci potrebno. Ključno pitanje koje nije detaljno proučeno je kako negovatelji odmeravaju detetov vokalni u odnosu na kognitivne znakove tokom ranog detinjstva. Na primer, ako dečji glas zvuči nezrelo, ali je njegovo rezonovanje napredno, koji aspekt više utiče na staratelje?

Da bi se pozabavili ovim, istraživači sa Florida Atlantic Univerziteta i Universitat I Jaume u Španiji, ispitali su kako odrasli tumače ove signale i dinamiku između različitih tipova znakova kao što su izrazi lica, glasovi i kognitivni signali.

Istraživači su kreirali dva glavna scenarija: jedan gde su se dečji vokalni i kognitivni znaci poklapali (konzistentno stanje) i drugi gde nisu (nedosledno stanje). Na primer, u stalnom stanju, dete može pokazati nezreo glas i magično razmišljanje, gde veruje da njihove misli ili akcije mogu nerealno uticati na svet. Nasuprot tome, neko nedosledno stanje može da karakteriše dete sa zrelim rasuđivanjem, ali glasom koji zvuči nezrelo.

Učesnici studije slušali su snimke razgovora dece dok su istraživači ispitivali kako su reagovali na ovu decu. Fokusirali su se na dve vrste znakova: kako su zvučali dečji glasovi i način na koji su rasuđivali.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Evolucija i ljudsko ponašanje, otkrili su da su odrasli pažljiviji na dečije glasove kada procenjuju svoju sreću ili bespomoćnost. Međutim, kada procenjuju detetovu inteligenciju (povezanu sa magičnim razmišljanjem) ili negativne emocije (povezane sa prirodnim razmišljanjem), odrasli se više fokusiraju na sadržaj onoga što dete govori, a ne na ton svog glasa.

„Kada su se vokalni i kognitivni znaci poklopili, deca sa nezrelim glasovima i magičnim razmišljanjem su smatrana bespomoćnijim, dok su deca sa zrelijim glasom i logičnim rasuđivanjem smatrana inteligentnijima i manje potrebnima“, rekao je David Bjorklund, dr. autor, vanredni predsednik i profesor, Odeljenje za psihologiju u okviru FAU-ovog koledža nauka Charles E. Schmidt.

„Kada su se znakovi sukobili, odrasli su se više oslanjali na vokalne signale, posebno za procenu emocija i bespomoćnosti. Ovo pokazuje kako vokalni signali snažno utiču na emocionalne procene i uočene potrebe za brigom, odražavajući evoluirane načine na koje deca koriste ove znakove da izazovu brigu.“

Tokom detinjstva, deca ne koriste jezik, tako da se negovatelji u velikoj meri oslanjaju na znake lica i glasa da bi procenili svoje potrebe i emocije. Na primer, bebin plač ili izraz lica mogu signalizirati glad ili nelagodu, pomažući negovateljima da reaguju na odgovarajući način.

Zanimljivo je da se pri procenjivanju inteligencije činilo da se odrasli više oslanjaju na kognitivne znakove nego na vokalne. Za decu koja izražavaju prirodno razmišljanje, zrelost njihovog rasuđivanja bila je posebno uticajna na sudove o njihovoj inteligenciji.

Međutim, to nije uvek bio slučaj. Za natprirodno ili magijsko rasuđivanje, uticaj kognitivnih i vokalnih znakova je bio više mešan, što sugeriše da interakcija između ovih signala može da varira u zavisnosti od konteksta.

„Naše istraživanje pokazuje da iako izrazi lica ostaju važni, oni su manje efikasni u prenošenju određenih vrsta informacija u poređenju sa vokalnim i kognitivnim signalima“, rekao je Bjorklund. „Razumevanje ove dinamike može poboljšati naše razumevanje interakcija staratelja i dece i informisati pristupe za podršku i deci i negovateljima.