Zaharova: Rusija nije u formuli „posredovanja“ Pariza za mir

Zaharova: Rusija nije u formuli „posredovanja“ Pariza za mir

Formula  „posredovanja“ koju je predložio Pariz za rešavanje sukoba u Ukrajini ne uzima u obzir legitimne interese Rusije i značajnog dela Ukrajinaca, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući intervju za medije s ambasadorom Pjerom Levijem, koji je završio svoju misiju u Moskvi.

Istakla je da je ambasador u razgovoru sa novinarima veoma značajno naveo potrebu da se vrati na poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN za rešavanje ukrajinske krize, a takođe je pozvao da se uzme u obzir „zabrinutost Ukrajinaca, Evropljana i Francuska o bezbednosnim pitanjima“.

„U isto vreme, on ništa ne govori o divljanju neonacizma u Ukrajini, represiji protiv opozicije, kršenju prava vernika i masovnom kršenju prava etničkih Rusa i građana koji govore ruski. Kao što vidimo, Rusiji, njenim legitimnim nacionalnim interesima i interesima značajnog dela samih Ukrajinaca jednostavno nije mesto u formuli „posredništva“ Pariza“, ocenila je Zaharova za Tas.