Četvoro poginulih nakon što je oluja Debi pogodila obalu Floride

Četvoro poginulih nakon što je oluja Debi pogodila obalu Floride

Tropska oluja Debi natopila je Floridu u ponedeljak, usmrtivši najmanje četiri osobe i zapretivši jugoistočnim američkim državama obilnim padavinama i katastrofalnim poplavama.

Trinaestogodišnji dečak je poginuo kada je drvo odneto na mobilnu kućicu u okrugu Levi, saopštila je tamošnja šerifova kancelarija, nakon što je Debi ranije u ponedeljak pala na obalu zaliva Floride kao uragan prve kategorije.

Vlasti su saopštile da je vozač kamiona poginuo nakon što je njegov 18-točkaš pao u kanal u okrugu Hilsboro, dok su 38-godišnja žena i 12-godišnji dečak poginuli u saobraćajnoj nesreći u okrugu Diksi.

Oluja se preko noći preselila u Džordžiju i očekuje se da će preći na obalu pre nego što se približi obali Južne Karoline u četvrtak, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

„Ovo je nivo četiri od četiri rizika za prekomerne padavine“, rekao je novinarima Majkl Brenan, direktor NHC-a.

„Ovo će rezultirati produženim ekstremnim padavinama sa potencijalom za katastrofalne poplave u obalnim delovima Džordžije, Južna Karolina, čak i do Severne Karoline“, dodao je on.

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da je oko 250.000 stanovnika njegove države bez struje.

„Molim vas, budite veoma oprezni kada izlazite“, rekao je on, dodajući da Debini vetrovi nisu bili toliko štetni kao prethodni uragani koji su pogodili Floridu.

Predsednik Džo Bajden odobrio je vanredne deklaracije za Floridu, Džordžiju i Južnu Karolinu, omogućavajući federalnu pomoć u koordinaciji napora za pomoć u katastrofama.

DeSantis je takođe aktivirao Nacionalnu gardu svoje države, sa više od 3.000 pripadnika mobilisanih da pomognu u odgovoru na oluju.

Do ponedeljka uveče, NHC je saopštio da je oluja registrovala maksimalne trajne vetrove od 45 mph (75 km/h) dok je zahvatila Džordžiju.

Upozorenja o olujnim udarima – koja signaliziraju poplavu opasnu po život zbog porasta vode – na snazi su u delovima Džordžije, Južne Karoline i Severne Karoline.

Očekuje se da će Debi doneti „potencijalno istorijske padavine“ do 30 inča dok se kretala na sever, saopštio je NHC.

Međutim, navodi se da je oluja slabila nakon što je ranije pala na kopno sa stalnim brzinama od 80 milja na sat (130 km/h) kao uragan prve kategorije – najniži na skali od pet.

Naređene su obavezne evakuacije za deo okruga Citrus na Floridi, sa nekoliko drugih okruga prema naređenjima za dobrovoljnu evakuaciju, javili su lokalni mediji.

Guverneri Džordžije i Južne Karoline proglasili su vanredno stanje uoči Debinog dolaska.

Potpredsednica Kamala Haris, kandidatkinja demokrata na američkim izborima, odložila je ove nedelje događaje u Severnoj Karolini i Džordžiji zbog oluje, prema izveštajima lokalnih medija koji se pozivaju na njen tim za kampanju.

U međuvremenu, američka granična patrola saopštila je da je Debi odnela 25 paketa kokaina u vrednosti od oko milion dolara na obalu Florida Kiz, gde su zaplenjeni.

U julu je najmanje 18 ljudi poginulo kada je moćni uragan Beril prodro kroz Karibe pre nego što je pogodio južne američke države Teksas i Luizijanu.

Naučnici kažu da klimatske promene verovatno igraju ulogu u brzom intenziviranju oluja kao što je Beril, jer u toplijem okeanu ima više energije kojom se mogu hraniti.