Nissan otkriva „hladnu boju“ za automobilske krovove u borbi protiv visokih temperatura

Nissan otkriva „hladnu boju“ za automobilske krovove u borbi protiv visokih temperatura

Nissan Motor Co. predstavio je inovativnu „hladnu boju“ u pokušaju da pomogne vozačima da se ohlade tokom rekordnih vrućina u Japanu. Ova specijalna boja, koja je šest puta deblja od tradicionalnih premaza, testirana je na vozilima oko aerodroma Haneda u Tokiju, gde su uslovi idealni za ocenu efikasnosti tehnologije.

Prema tvrdnjama Nissana, ova boja može da snizi temperaturu krovne ploče automobila za 12 stepeni Celzijusa, dok unutrašnjost vozila može da se ohladi za 5 stepeni Celzijusa. Ova tehnologija može značajno smanjiti potrebu za klima-uređajima, čime se smanjuje potrošnja energije i doprinosi većem komforu u vozilima.

Nissanova „hladna boja“ reflektuje sunčevu svetlost efikasnije i emituje elektromagnetne talase koji blokiraju sunčeve zrake, čime se dodatno smanjuje količina toplote koja se apsorbuje u vozilu. Ova boja je razvijena u saradnji sa kineskom kompanijom Radi-Cool, koja je poznata po razvoju materijala koji smanjuju toplotu.

Toyota Motor Corp. takođe istražuje tehnologije za smanjenje temperature u vozilima, fokusirajući se na boje koje prelamaju sunčeve zrake. Međutim, Nissanova tehnologija nudi jedinstven pristup u obliku elektromagnetnih talasa koji preusmeravaju energiju.

Susumu Miura, menadžer u Nissanovom istraživačkom centru, izjavio je da elektromagnetni talasi koje emituje boja nemaju vidljive negativne efekte na ljudsko zdravlje. On je dodao da mu je cilj da stvori hladnije automobile bez dodatne potrošnje energije.