Aramco prijavio polugodišnji profit od 56,3 milijarde dolara, pad u odnosu na prethodnu godinu

Aramco prijavio polugodišnji profit od 56,3 milijarde dolara, pad u odnosu na prethodnu godinu

Saudijski naftni gigant Aramco objavio je u utorak polugodišnji profit od 56,3 milijarde dolara, što predstavlja pad u odnosu na istu period prošle godine. Iako je prihod za polugodište iznosio 220,7 milijardi dolara, što je blago povećanje u odnosu na 218,6 milijardi dolara prethodne godine, profit je opao u poređenju sa 61,9 milijardi dolara iz 2023. godine.

Prema Aramcu, smanjenje profita je rezultat manjih količina prodate sirove nafte, slabijih rafinerijskih marži i nižih finansijskih prihoda. Ipak, deo gubitaka je nadoknađen višim cenama sirove nafte, nižim tantijemama za proizvodnju i smanjenim porezima.

Saudijska Arabija, koja predvodi kartel OPEK i sarađuje sa Rusijom i drugim zemljama na smanjenju proizvodnje kako bi podržala globalne cene nafte, suočava se sa izazovima zbog globalne ekonomske nesigurnosti. Cene sirove nafte su pale sa vrhunca od skoro 140 dolara po barelu tokom pandemije i rata u Ukrajini, na oko 77 dolara, usled zabrinutosti za globalnu ekonomiju i usporavanja zapošljavanja u SAD.

Aramco, sa tržišnom vrednošću od 1,7 biliona dolara, ostaje jedna od najvrednijih kompanija na svetu, ali su njegove akcije pale za skoro petinu tokom prošle godine. Saudijska Arabija nastoji da iskoristi svoje naftne resurse za razvoj novih projekata, uključujući futuristički pustinjski grad Neom, ali niže cene nafte su uticale na ambicije kraljevstva.

Aktivisti su kritikovli visoke profite Aramca usred globalnih zabrinutosti zbog klimatskih promena i sagorevanja fosilnih goriva.