Hirošima poziva na nuklearno razoružanje u svetlu globalnih sukoba

Hirošima poziva na nuklearno razoružanje u svetlu globalnih sukoba

Zvaničnici Hirošime su u utorak uputili snažan poziv svetskim liderima da obustave oslanjanje na nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja i da hitno preduzmu mere za ukidanje nuklearnog naoružanja. Poziv dolazi u okviru ceremonije sećanja na atomsku bombu koja je bačena na Hirošimu pre 79 godina, u avgustu 1945. godine.

Guverner Hirošime, Hidehiko Juzaki, naglasio je da nuklearno oružje predstavlja neposredan rizik za ljudski opstanak i da je hitno rešenje ovog pitanja, a ne daleki ideal. Juzaki je kritikovao nuklearno naoružane nacije koje ignoriraju činjenicu da su ovakva oružja korišćena u prošlosti i da postoji opasnost od njihove ponovne upotrebe.

Gradonačelnik Hirošime, Kazumi Macui, dodao je da trenutni globalni sukobi, uključujući rat u Ukrajini i sukob između Izraela i Palestinaca, povećavaju nepoverenje među narodima i podržavaju stav da je upotreba sile neizbežna. Ovi sukobi jačaju osećaj da su nuklearna oružja neophodna za zaštitu i odvraćanje, što dodatno otežava globalno nuklearno razoružanje.

Na ceremoniji u Hirošimi, koja je uključivala minut ćutanja i puštanje stotina belih golubova, prisustvovao je premijer Japana, Fumio Kišida. On je priznao izazove u postizanju nuklearnog razoružanja, ali je obećao da će raditi na realističnim i praktičnim merama za promociju globalne saradnje u ovom pitanju.

Kritičari su, međutim, ocenili da Kišidino obećanje može biti prazno, s obzirom na to da Japan i dalje zavisi od američkog nuklearnog „kišobrana“ za zaštitu i ubrzano širi svoju vojsku u odgovoru na pretnje iz Kine i Severne Koreje.

Broj preživelih napada na Hirošimu, poznatih kao „hibakuša“, i dalje se smanjuje. Prema podacima Ministarstva zdravlja Japana, trenutno je 106.823 preživelo sertifikovano za državnu medicinsku pomoć. Mnogi od njih, kao i oni koji su bili izloženi radioaktivnoj „crnoj kiši“, i dalje su bez podrške.

Zvaničnici Hirošime pozvali su vladu Japana da pruži više podrške preživelima i da se angažuje u naporima za globalno nuklearno razoružanje, dok preživeli i dalje vode kampanju za zabranu nuklearnog oružja i očuvanje svog nasleđa za buduće generacije.