SAD predaju svoju poslednju vojnu bazu u Nigeru vladajućoj hunti

SAD predaju svoju poslednju vojnu bazu u Nigeru vladajućoj hunti

Sjedinjene Američke Države su predao svoju poslednju vojnu bazu u Nigeru lokalnim vlastima, čime su završene američke antiterorističke operacije u zemlji. Američke trupe su se povukle iz vazdušne baze 201 u gradu Agadezu, nakon što su već napustile vazdušnu bazu 101 u prestonici Nijameju. U skladu sa sporazumom sa vlastima Nigera, američke trupe treba da napuste zemlju Sahel do 15. septembra. Prema Pentagonu, mali broj američkih vojnika ostao je u Nigeru radi administrativnih zadataka u vezi sa povlačenjem, smešteni su u američkoj ambasadi.

U martu je vojna hunta Nigera okončala dogovor o prisustvu američkih trupa u zemlji, a nekoliko meseci kasnije najavljeno je njihovo potpuno povlačenje do sredine septembra. Niger je bio ključan partner u borbi protiv rastućih džihadskih pobuna u regionu, međutim, nedavno je okrenuo leđa zapadnim partnerima i počeo saradnju sa Rusijom radi bezbednosti. Ovaj potez ima široke posledice za SAD, prisiljavajući ih da napuste važnu bazu korišćenu za protivterorističke misije u Sahelu, regionu pogođenom aktivnostima grupa povezanih sa al-Kaidom i Islamskom državom.

Grupa Jama’a Nusrat ul-Islam va al-Muslimin (JNIM) aktivna je u nekoliko zemalja regiona, teži proširenju delovanja na nove teritorije. Posledice izbacivanja američkih trupa iz Nigera su značajne, posebno imajući u vidu rastuću pretnju džihadskih grupa u tom delu Afrike.