Mali prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, optužujući je za pomaganje u napadu pobunjenika u toj afričkoj zemlji

Mali prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, optužujući je za pomaganje u napadu pobunjenika u toj afričkoj zemlji

Vlada Malija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom zbog navoda da je Kijev pomagao prošlog meseca u napadu naoružanih grupa u toj zapadnoafričkoj zemlji u kojem su malijski vojnici i ruski plaćenici pretrpeli velike gubitke.

Portparol vlade Malija, pukovnik Abdoulaie Maiga, rekao je u saopštenju u nedelju da je odluka o momentalnom prekidu odnosa podstaknuta komentarima ukrajinskog zvaničnika koji ukazuju na umešanost njegove zemlje u pobunu u Maliju.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne agencije Andrij Jusov prošle nedelje je rekao ukrajinskom emiteru Suspilne da su naoružane grupe u Maliju dobile „sve neophodne informacije koje su im bile potrebne“ iz Kijeva za izvršenje julskog napada.

Desetine ruskih Vagnerovih plaćenika i malijskih vojnika ubili su džihadisti i pobunjenici u julu na severu Malija, u onome što je jedan analitičar opisao kao najveći udar na bojnom polju Vagnerove grupe poslednjih godina.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Mali prekinuo odnose bez detaljnog pregleda situacije i bez pružanja dokaza o umešanosti zemlje u napad.

Malijevo saopštenje usledilo je nakon još jednog ukora Ukrajine od strane susednog Senegala, koji je takođe optužio zemlju da podržava julski napad.

Tokom vikenda, senegalske vlasti pozvale su ukrajinskog ambasadora Jurija Pivovarova, optužujući ga da podržava napad u snimku koji je od tada izbrisan, postavljen na Fejsbuk nalog ukrajinske ambasade.

Optužbe na račun Kijeva dolaze u vreme narušavanja odnosa između Zapada i nacija Sahela pogođenih državnim udarom. Nakon vojnih preuzimanja vlasti u Maliju, Burkini Faso i Nigeru poslednjih godina, hunte su proterale francuske i američke snage i obratile se ruskim plaćeničkim jedinicama za bezbednosnu pomoć.