Studija otkriva rasprostranjenost seksualnog zlostavljanja dece u verskim okruženjima

Studija otkriva rasprostranjenost seksualnog zlostavljanja dece u verskim okruženjima

Jednog od 250 Australijanaca je tokom detinjstva seksualno zlostavljao vođa ili druga odrasla osoba u verskoj organizaciji, pokazuje novo istraživanje koje je vodio Australijski katolički univerzitet.

Prve nacionalno reprezentativne brojke o rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja dece od strane vođa ili drugih odraslih u verskim sredinama pokazuju da se skoro tri četvrtine prijavljenih slučajeva dogodilo u katoličkim organizacijama.

Istraživanje, koje je vodio ACU-ov Institut za studije zaštite dece (ICPS), otkriva da je oko 0,4% stanovništva, odnosno oko 87.000 Australijanaca, doživelo seksualno zlostavljanje tokom detinjstva od strane vođa i drugih odraslih u verskim organizacijama, uključujući muško i žensko sveštenstvo, sveštenike.

Analiza, objavljena u časopisu Zlostavljanje dece i zanemarivanje, koristila je podatke iz značajne Australijske studije o maltretiranju dece (ACMS), koja je anketirala 8.503 Australijanca starosti 16 i više godina o njihovim iskustvima zlostavljanja u detinjstvu. Nova analiza je otkrila:

Novu studiju vodio je ICPS dr. kandidat Gabrijel Hant i koautori istraživača, uključujući direktora ICPS-a profesora Deril Higinsa, profesora Pravnog fakulteta KUT Bena Metjuza i vanrednu profesorku ACU Fakulteta zdravstvenih nauka Megan Vilis.

Hant je rekao da podaci otkrivaju da je veća verovatnoća da dečaci nego devojčice budu seksualno zlostavljani od strane vođa ili drugih odraslih u verskim organizacijama, što su u velikoj većini počinili muškarci na pozicijama moći.

„Možemo da učimo iz ovih podataka razumevanjem povećanog rizika za dečake u religioznim okruženjima, obraćanjem pažnje na ulogu koju muškarci igraju u povređenju dece i ispitivanjem načina na koje toksične ideje o moći, seksu i muškosti stvaraju štetu deci“, ona rekao.

Higins je rekao da, iako je svako maltretiranje dece neprihvatljivo, seksualno zlostavljanje dece u verskim organizacijama predstavlja oštru izdaju vere koju porodice stavljaju u takve institucije.

„Seksualno zlostavljanje dece od strane verskih počinilaca je posebno gnusno pitanje jer uključuje zloupotrebu položaja moći, izdaju poverenja dece i iskorišćavanje tripartitnog odnosa moći vođen seksualnom, organizacionom i verskom moći“, rekao je on.

Ključni nalazi ACMS-a, objavljeni prošle godine, otkrili su da je 28,5% Australijanaca starijih od 16 godina iskusilo seksualno zlostavljanje dece.

Metjuz je rekao da je tekuća analiza značajnog istraživanja, uključujući nova otkrića koju je vodio Hant, otkrila rasprostranjenost, prirodu i ishode različitih oblika maltretiranja dece u Australiji i podstakla reforme politike i prakse.

„Seksualno zlostavljanje dece od strane verskih počinilaca je posebno strašno. Pogađalo je previše Australijanaca i moramo da podržimo one koji su ga doživeli. Ohrabruje činjenica da je rasprostranjenost opala tokom vremena. Vladine istrage, povećana svest i praćenje, i deca „bezbedni propisi su uticali na ovaj pad—ali posao je daleko od završetka“, rekao je on.