Australija ima nove rodne standarde zdravstvenih istraživanja – i vekove nejednakosti koje treba popraviti

Australija ima nove rodne standarde zdravstvenih istraživanja – i vekove nejednakosti koje treba popraviti

Australijski nacionalni savet za zdravstvo i medicinska istraživanja (NHMRC) nedavno je objavio svoju najnoviju izjavu koja naglašava važnost uključivanja pola, pola, varijacija polnih karakteristika i seksualne orijentacije u istraživanjima u oblasti zdravstva i medicine. Ova inicijativa ima za cilj da postavi standarde koji bi mogli da dovedu do dubljeg razmatranja predrasuda zasnovanih na polu i rodu, kao i zdravstvenih dispariteta u medicinskim istraživanjima.

NHMRC ističe da je važno da istraživanja obuhvate podatke o muškarcima i ženama, razmotre merenje ishoda prilagođeno različitim polnim i rodno-identitetskim grupama, kao i da se posvete merenju potencijalnih razlika u tim grupama. Prethodno, pol, rod i seksualna orijentacija nisu bili rutinski uzimani u obzir prilikom dizajniranja, analize ili interpretacije medicinskih istraživanja.

Studije su pokazale da razlike u pogledu pola, pola i seksualne orijentacije mogu značajno uticati na podložnost bolestima, dijagnoze, težinu stanja, prognoze i načine lečenja. Ovo je posebno važno jer nepravilno uzimanje u obzir ovih faktora može dovesti do dispariteta u ishodima zdravstvene zaštite.

U prošlosti, istraživači nisu u dovoljnoj meri uzimali u obzir razlike u polu, rodu ili seksualnoj orijentaciji prilikom sprovođenja istraživanja. Na primer, većina predkliničkih istraživanja se sprovodi samo na muškarcima, dok su žene često isključivane iz kliničkih ispitivanja iz različitih razloga. Ovakva praksa može dovesti do nedostatka informacija o potencijalnim razlikama u efikasnosti lečenja i bezbednosti lekova.

Važno je naglasiti da nedovoljno uzimanje u obzir faktora kao što su pol, rod i seksualna orijentacija može imati ozbiljne posledice na ishode zdravstvene zaštite, posebno za marginalizovane grupe. Ova nova inicijativa NHMRC-a predstavlja korak ka inkluzivnijim i pravednijim istraživačkim praksama u Australiji.