Osiguranje stanova i kuća postaje neophodno zbog nepovoljnih klimatskih uslova

Osiguranje stanova i kuća postaje neophodno zbog nepovoljnih klimatskih uslova

Posle nedavnih jakih nevremena i kiše, sve više vlasnika stanova i kuća u Beogradu prepoznaje važnost osiguravanja svoje imovine. Trenutno, oko 200.000 vlasnika stanova i kuća u glavnom gradu, koji uz komunalije plaćaju i osiguranje, pokrivaju štetu nastalu usled poplava, požara i drugih nepredviđenih okolnosti.

Milenka Marenović, jedna od vlasnica, suočava se sa dugogodišnjim problemima zbog prokišnjavanja krova. Iako je novi krov postavljen pre tri i po godine i još uvek je u garanciji, vlaga i šteta na plafonima su i dalje prisutni. Prethodno, nije bila svesna mogućnosti osiguranja koje bi moglo pokriti takvu štetu.

„Sve te godine nisam znala za opciju osiguranja, a sada se suočavam sa ozbiljnim posledicama,“ navodi Marenović.

Osiguranje instalacija je plaćeno, ali nije obuhvatilo štetu na poslednjem spratu sa ravnim krovom. Slobodan Stevanović, stanar u istoj zgradi, ukazuje na to da osiguranje ne pokriva štetu na takvim krovovima, što dodatno otežava situaciju.

Prema podacima iz Infostana, oko 200.000 vlasnika, što čini četvrtinu ukupnog broja, osiguralo je svoju imovinu od različitih rizika. Prema novim zakonskim izmenama, stambene zajednice sada su obavezne da osiguraju zgrade, što uključuje pokrivanje štete koja može nastati zbog različitih nepogoda, uključujući požare, oluje, vetrove, grad i izlivanje cevi.

„Osiguranje zgrade je ključno kako bi se pokrila šteta koja može nastati ako deo zgrade, kao što je krov ili fasada, padne i povredi prolaznike ili uništi imovinu,“ objašnjava Bojan Nikolić, predsednik gradskog udruženja profesionalnih upravnika.

Iako osiguranje za štetu trećim licima može koštati oko 35.000 dinara godišnje za zgrade sa 25 stanova, stanari mogu da izaberu i polise koje pokrivaju sve vidove štete unutar i oko zgrade.

Povećani broj nepogoda i starih zgrada čini osiguranje ne samo preporučljivim, već i nužnim. Stanari treba da budu svesni važnosti pravovremenog ugovaranja osiguranja kako bi se izbegle visoke troškove koji mogu nastati usled havarija i klimatskih promjena.