Huti izveli raketni napad na kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Huti izveli raketni napad na kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Jemenski pobunjenici Huti su verovatno izveli raketni napad na kontejnerski brod u Adenskom zalivu, saopštile su vlasti u nedelju. Ovo je potencijalno prvi napad grupe nakon izraelskih vazdušnih udara usmerenih na njih. Huti nisu dali objašnjenje za prethodnu dvonedeljnu pauzu u napadima na brodove kroz Crveno more. Ovaj novi napad se dogodio nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Adena, na mestu gde su prethodno izvedeni napadi Huta.

Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije je saopštio da je projektil pogodio brod, ali da nije bilo ozbiljnih posledica. Detalji ukazuju da je meta bio kontejnerski brod Groton pod zastavom Liberije koji je putovao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ka Saudijskoj Arabiji. Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za ovaj napad, što je u skladu sa njihovom praksom da prođe neko vreme pre nego što priznaju izvedene akcije.

Pobunjenici tvrde da napadi ciljaju brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Državama ili Britanijom. Međutim, mnogi od napadnutih brodova nemaju veze sa pomenutim zemljama, uključujući i one koji su povezani sa Iranom. Pored napada na brodove, Huti su takođe lansirali bespilotne letelice i projektile prema Izraelu, što je izazvalo uzvratne vazdušne udare.

Napadi Huta na brodove kroz Crveno more su poremetili trgovinski put vredan 1 bilion dolara godišnje, uzrokujući intenzivnu borbu koja je privukla pažnju američke mornarice. Ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanija u Iranu je izazvalo zabrinutost za moguću eskalaciju sukoba između Izraela i Hamasa. Američka vojska je najavila premestanje eskadrile borbenih aviona na Bliski istok kao deo priprema za moguće dalje sukobe.

U subotu, američke snage su uništile projektil i lanser Huta u Jemenu. Ranije, napad Hamasovaca na Izrael je rezultirao ratom koji je do sada odneo mnogo života. Palestinski zdravstveni zvaničnici navode da je od tog trenutka izraelska vojska ubila veliki broj Palestinaca kako u Pojasu Gaze, tako i na Zapadnoj obali.