Vučić najavio formiranje zdravstvenog tima za praćenje posledica eksploatacije litijuma

Vučić najavio formiranje zdravstvenog tima za praćenje posledica eksploatacije litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je objavio da će biti formiran poseban zdravstveni tim koji će se baviti svim aspektima i posledicama vezanim za eksploataciju litijuma. Ova odluka dolazi u kontekstu nedavnih debata o bezbednosti i uticaju eksploatacije litijuma na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Vučić je tokom obilaska kasarne “Podnarednik Momčilo Gavrić” u Loznici rekao da će tim, koji će biti formiran u narednom periodu, imati zadatak da istraži sve moguće posledice vezane za litijum. On je naglasio da će razgovori o ovom pitanju biti nastavljeni kako bi se obezbedila zaštita zdravlja ljudi.

Predsednik je odgovorio na kritike predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca koji je rekao da „u nedemokratskim društvima ne treba kopati litijum“. Vučić je ukazao da su prethodne vlasti bile te koje su dovele „Rio Tinto“ u Srbiju i menjale zakone, dok je njegova odgovornost da donosi odluke u najboljem interesu naroda.

On je takođe izrazio nezadovoljstvo zbog „jadnog ćutanja“ međunarodne zajednice u vezi sa hapšenjem Srba sa Kosova i Metohije pod optužbama za ratne zločine. Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da prati promene u svetu i prilagođava se situaciji.

Predsednik je najavio da će u narednih 20 dana biti primljen veliki broj Srba sa Kosova i Metohije u radni odnos, kako bi im se pomoglo da lakše prežive u teškim uslovima. Ovi koraci su deo napora da se poboljša ekonomski položaj Srba u toj regiji.