Maduro: Venecuela bi mogla da preda energetska prava BRIKS-u

Maduro: Venecuela bi mogla da preda energetska prava BRIKS-u

Nikolas Maduro, predsednik Venecuele, upozorio je na konferenciji za novinare u Karakasu da bi zemlja mogla preneti prava na razvoj svojih ogromnih naftnih i gasnih polja, trenutno pod kontrolom američkih energetskih kompanija, na članice BRIKS-a. Inicijalno osnovan kao grupa koja je obuhvatala Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, BRIKS je kasnije proširen dodavanjem Južne Afrike, a nedavno i Egipta, Etiopije, Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Maduro je istakao da bi, u slučaju greške koju bi napravili „ljudi na severu i njihovi partneri“, naftni i gasni blokovi koji su već potpisani za američke kompanije mogli biti prebačeni na saveznike iz BRIKS-a.

Venecuela poseduje oko 17% globalnih rezervi sirove nafte, što iznosi procenjenih 303 milijarde barela, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA). Zemlja se smatra državom sa najvećim dokazanim rezervama nafte na svetu. Američka kompanija Chevron, koja je jedina američka energetska firma koja i dalje posluje u Venecueli, dobila je dozvolu za eksploataciju nafte u zemlji nakon ukidanja sankcija u novembru 2022. godine. Ova dozvola je rezultat deblokiranja prihoda od nafte iz Karakasa koji su bili zamrznuti američkim sankcijama.

Chevron je trenutno angažovan u četiri kopnena i morska projekta u Venecueli kroz partnerstvo sa državnom naftnom kompanijom Petroleos de Venecuela (PDVSA). Firma je najavila plan za povećanje proizvodnje nafte za 35% tokom tekuće godine putem postavljanja novih bušotina.

Nedavno je Bela kuća priznala opozicionog lidera Edmunda Gonzalesa Urutiju kao pobednika predsedničkih izbora u Venecueli, iako zvanični rezultati pokazuju da je Maduro pobedio. Maduro je reagovao pozivom na Vašington da se ne meša u poslove Venecuele, nazivajući proteste koji su usledili nakon objavljivanja rezultata pokušajem „puča“.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Maduru na ponovnom izboru, ističući važnost priznavanja rezultata. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je potrebu za stabilnošću u Venecueli i izbegavanje spoljnog mešanja.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Gil Pinto potvrdio je da je Maduro dobio poziv da prisustvuje samitu BRIKS-a koji će se održati u oktobru u Kazanju.