Vatikan izražava žaljenje zbog „uvredljive“ ceremonije otvaranja Olimpijade

Vatikan izražava žaljenje zbog „uvredljive“ ceremonije otvaranja Olimpijade

Vatikan je u subotu saopštio da je „ožalošćen“ zbog scena tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, koje su hrišćane povredile. Izjava je objavljena na francuskom jeziku, a Sveta stolica se pridružila kritičarima događaja koji su smatrali da su scenografija i prikazi uvredili religijske osećaje.

Tokom ceremonije 26. jula, scena koja je evocirala „Poslednju večeru“ Leonarda da Vinčija prikazivala je drag umetnike i LGBTK+ ikonu Barbaru Butch u ulozi DJ-a. Na sebi je imala srebrni pokrivač za glavu koji je izgledao poput oreola, dok su je pratili drag umetnici i plesači. Ova scena izazvala je kritike i optužbe za ismevanje hrišćanstva od strane francuskih katoličkih biskupa.

Umetnički direktor ceremonije, Tomas Džoli, negirao je da je scena bila inspirisana „Poslednjom večerom“ i naveo da je cilj bio proslava različitosti i počast francuskoj gastronomiji. Organizatori Olimpijade izvinili su se onima koji su se osećali uvređeno.

Portparol Vatikana nije objasnio zašto je Sveta stolica reagovala tek nedelju dana nakon događaja, kada su već mnogi katolički lideri širom sveta izrazili ogorčenje.