Nino Salukvadze završava svoju impresivnu olimpijsku karijeru nakon 10 Igara

Nino Salukvadze završava svoju impresivnu olimpijsku karijeru nakon 10 Igara

Nino Salukvadze, legendarna strelkinja iz Gruzije, najavila je povlačenje sa Olimpijskih igara nakon što je učestvovala na njih deset puta, počevši od Seula 1988. godine. Sa 55 godina, Salukvadze je postala prva sportistkinja koja se takmičila na Igrama u deset navrata, što je izuzetno dostignuće u istoriji sporta.

Salukvadze je prvobitno razmišljala o povlačenju nakon svojih prvih Olimpijskih igara, kada je osvojila zlatnu i srebrnu medalju. Tokom 1990-ih, suočila se sa finansijskim izazovima u novozavisnoj Gruziji, ali je nastavila da se takmiči. Nakon Igara u Tokiju 2021, koje su bile odložene zbog pandemije, odlučila je da se povuče, ali je nastavila takmičenje u znak počasti svom ocu Vakhtangu, koji je bio njen mentor i trener.

Iako je Salukvadze u Parizu 2024. godine završila 38. u disciplini 10 metara vazdušnim pištoljem i 40. u disciplini 25 metara, njena karijera ostaje impresivna. Sa tri olimpijske medalje (zlatnom, srebrnom i bronzanom), Salukvadze je ostavila dubok utisak na streljaštvo.

Njen poslednji olimpijski trenutak bio je u Pekingu 2008. godine, kada je osvojila bronzu i pokazala znakove mira tokom sukoba između Gruzije i Rusije. Njen gest, kada je zagrlila rusku medaljašicu Nataliju Paderinu, bio je prepoznat kao simbol pomirenja.

Iako se povlači iz aktivnog takmičenja, Salukvadze će nastaviti da doprinosi sportu kao trener i potpredsednica Nacionalnog olimpijskog komiteta Gruzije. Međunarodni olimpijski komitet je priznao njen rekordni 10. nastup, a Salukvadze je izrazila zahvalnost za svoje dugogodišnje iskustvo na Olimpijadi.

„Osećaj osvajanja zlatne medalje kao tinejdžerke 1988. godine je neopisiv“, rekla je Salukvadze. „Čak i sada, osećam se isto kada se setim tih trenutaka.“

Nino Salukvadze će ostati upamćena kao ikona streljaštva i inspiracija za buduće generacije sportista.