Zelenski: Vagnerove trupe u Venecueli primer mešanja Rusije u poslove drugih zemalja

Zelenski: Vagnerove trupe u Venecueli primer mešanja Rusije u poslove drugih zemalja

Prisustvo plaćenika ruske grupe Vagner u Venecueli je primer „besramnog mešanja“ Rusije u poslove drugih zemalja, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je to saopštenje izdao putem Iks.

„Zabrinjavajući izveštaji o ruskim Vagnerovim plaćenicima koji su primećeni u Venecueli pored vladinih snaga. Gde god ovi nasilnici dođu, donose smrt i destabilizaciju“, rekao je šef države.

Prema Zelenskom, ovo je „jasan primer besramnog mešanja Rusije u poslove drugih zemalja, kao i njene uobičajene strategije sejanja haosa širom sveta“.

„Vidimo da narod Venecuele prolazi kroz veoma teško vreme. A jedini izlaz je mirnim i demokratskim procedurama, a ne slanjem ubica da dodatno zaoštravaju situaciju“, naglasio je Zelenski.

„Osuđujemo upotrebu sile protiv mirnih demonstranata i pozivamo sve da poštuju izbor naroda. Pravi lideri se ne kriju od sopstvenog naroda iza leđa plaćenika“, napisao je predsednik.

Kako je Ukrinform ranije izvestio, na predsedničkim izborima održanim u Venecueli u nedelju pobedili su i aktuelni predsednik Nikolas Maduro i glavni opozicioni kandidat Edmundo Gonzales.

To je dovelo do masovnih skupova pristalica opozicije širom zemlje jer građani veruju da su vlasti nameštale izbore u Madurovu korist.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da blok neće priznati ishod izbora u Venecueli dok svi glasovi ne budu prebrojani.

Američka administracija saopštila je da je priznala opozicionog Gonzalesa kao pobednika na predsedničkim izborima.