Američka tužba kaže da je TikTok narušio privatnost mladih korisnika

Američka tužba kaže da je TikTok narušio privatnost mladih korisnika

Sjedinjene Države su u petak tužile TikTok, rekavši da su ugrozile bezbednost miliona dece prikupljanjem njihovih ličnih podataka bez dozvole roditelja.

To je bila najnovija pravna reklama koju je Vašington pokrenuo na TikToku, koji se takođe bori protiv američkog zakona da njegov kineski roditelj BiteDance proda video platformu ili se suoči sa zabranom širom zemlje.

Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija (FTC) udružili su snage u građanskoj tužbi od petka rekavši da je aplikacija za deljenje video snimaka prekršila Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA).

„TikTok je svesno i više puta narušio privatnost dece, ugrožavajući bezbednost miliona dece širom zemlje“, rekla je predsednica FTC Lina Kan u saopštenju.

COPPA zabranjuje veb-sajtovima da prikupljaju lične podatke dece mlađe od 13 godina bez dozvole roditelja.

U tužbi se tvrdi da od 2019. godine TikTok dozvoljava deci da koriste aplikaciju, prikupljaju i koriste lične podatke mladih korisnika bez obaveštavanja njihovih roditelja.

Čak su i nalozi kreirani u „dečijem režimu“ namenjenim korisnicima mlađim od 13 godina prikupljali adrese e-pošte i druge lične podatke, tvrdi se u tužbi.

TikTok i njegova matična kompanija BiteDance često su „ne ispunjavali“ zahteve roditelja da se uklone nalozi i podaci njihove dece i imali su neefikasne politike za identifikaciju i brisanje naloga koje su kreirala deca, rekli su zvaničnici Ministarstva pravde u saopštenju.

Portparol TikTok-a Aleksandar Haurek tvrdi da kompanija ima zaštitne mere kako bi obezbedila iskustva koja odgovaraju uzrastu i da uklanja naloge za koje se sumnja da su od maloletnih korisnika.

„Ne slažemo se sa ovim navodima, od kojih se mnogi odnose na prošle događaje i prakse koje su činjenično netačne ili su razmatrane“, rekao je on za AFP.

„Ponosni smo na naše napore da zaštitimo decu i nastavićemo da ažuriramo i unapređujemo platformu.

Pre pet godina, SAD su podnele tužbu usredsređenu na COPPA protiv aplikacije pod nazivom Musical.li, koju je BiteDance kupio i spojio u TikTok.

Taj slučaj je doveo do toga da je TikTok morao da preduzme korake da se pridržava zakona o privatnosti dece, prema zvaničnicima ministarstva pravde.

Nacrt zakona koji je potpisao predsednik Džo Bajden početkom ove godine odredio je krajnji rok za TikTok do sredine januara 2025. da pronađe kupca koji nije Kinez ili da se suoči sa zabranom iz SAD.

Zakon proizilazi iz zabrinutosti Vašingtona da bi BiteDance mogao, i da bi bio u skladu sa zahtevima kineske vlade za podacima o američkim korisnicima, ili podlegao pritisku da cenzuriše ili promoviše sadržaj na platformi.

Ministarstvo pravde kaže da je TikTok — koji ima 170 miliona američkih korisnika — „pretnja po nacionalnu bezbednost ogromne dubine i obima“.

TikTok je podneo tužbu saveznom sudu u Vašingtonu tvrdeći da zakon krši pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana.

U odgovoru SAD se suprotstavlja da se zakon bavi pitanjima nacionalne bezbednosti, a ne govorom, i da BiteDance sa sedištem u Kini ne može da traži prava na Prvi amandman u Sjedinjenim Državama.

BiteDance je rekao da ne planira da prodaje TikTok, ostavljajući tužbu, koja će verovatno ići pred Vrhovni sud SAD, kao jedinu opciju da izbegne zabranu.